Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Предпочитам законна имиграция". МВнР протестира срещу интервю на Макрон


Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Интервю на френския президент Еманюел Макрон провокира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да разпореди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското Министерство на външните работи, съобщи в събота БНТ. По този повод посланика на Франция в София Флоранс Робин е извикана в понеделник да даде обяснения по случая в МВнР.

Междувременно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов определи в профила си във Фейсбук думите на Макрон като "поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта".

Реакцията им бе предизвикана изказване на Макрон пред крайнодясното списание Valeurs Actuelles, че предпочита в родината си да има законна имиграция от Африка, вместо нелегална от страни като България и Украйна.

"Предпочитам да имаме законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали", заяви френският държавен глава в интервюто, публикувано в сряда.

В резултат посланикът на страната в Киев бе извикан в петък за обяснения в украинското външно министерство. Дипломатът увери, че Париж няма претенции към пътуващите до Франция украинци, а местните медии предадоха, че според украинските власти думите на Макрон са извадени от контекста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG