Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият кмет на Гърмен е задържан за купуване на гласове, прокуратурата води близо 100 дела


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Бившият кмет на Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е задържан по подозрения за купуване на гласове, потвърди в неделя главният прокурор Сотир Цацаров. Той е бил информиран за случая от вътрешния министър Младен Маринов, по чиито думи Башев действал "в полза на единия от кандидатите".

Задържаният бе кандидат за кмет от коалиция "Ние, гражданите", но не достигна до балотаж. На втория тур на местните избори в Гърмен един срещу друг се изправят издигнатият от ДПС Феим Иса и Минка Капитанова от "Български демократичен център".

Засега разследващите не дават повече информация по случая. Органите на реда са сезирани и за заплахи, отправени с есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство. В града има засилено полицейско присъствие, а хора от общината коментираха пред БНР, че напрежението ескалира.

Освен за ареста на Башев, главният прокурор съобщи, че за купуване на гласове са задържани и трима души от Горна Оряховица. Други четирима души са били арестувани в събота вечерта по подозрение за купуване на гласове в района на Плевен. По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания, съобщи Нова телевизия.

Повече разследвания за изборни злоупотреби

След като упражни правото си на глас в Пловдив, Сотир Цацаров информира още, че по повод балотажите на местните избори са образувани 95 досъдебни производства, 17 от които са бързи, 23 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми.

"Внесени са до момента в съд 7 наказателни производства, преписките по проверки са 1317, от тях отказите са 1046 (за образуване на досъдебни производства), 56 са пратени по компетентност на други органи – избирателните комисии разбирайте, а 217 остават за работа. Тоест, ако ги сравним с една седмица по-рано, когато водихме същия диалог, тогава бяха образувани досъдебни производства 57, тоест за една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, сега са 13 повече", добави пред медиите главния прокурор.

Цацаров не е изненадан, че още няма указ за Гешев

Помолен да коментира факта, че вече 10 дни президентът Румен Радев не подписва указ за назначаването на Иван Гешев за наследник на Цацаров, той заяви, че няма никакви съмнения, че държавният глава ще изпълни конституционните си правомощия.

"Не мисля, че някой е очаквал президентът да вземе решение в ситуацията между двата тура за местните избори, най-малкото защото подобно решение трябва да бъде добре обмислено, както и за да не бъде използвано от други с политически цели", отговори главният прокурор. Гешев бе избран за наследник на Цацаров на 24 октомври с 20 гласа "за" и едва 4 "против".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG