Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Честността в изборния процес". Радев и Борисов в сблъсък заради балотажа


Румен Радев и Бойко Борисов гласуват на втория тур на местните избори
Румен Радев и Бойко Борисов гласуват на втория тур на местните избори

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев влязоха в пореден задочен сблъсък чрез медиите в изборния ден. След като упражни правото си на вот, държавният глава призова ЦИК и партиите да обсъдят "отстъплението от честността в изборния процес".

Изказването му предизвика реакцията на министър-председателя, който определи президента като "ошашавен", заключвайки, че "явно само, когато Радев победи, тогава изборите са били честни".

"Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират доверието в изборния процес. Ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда и партиите, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес", коментира по-рано в неделя държавният глава.

Радев призова гражданите да гласуват, за да не допуснат купения и корпоративен вот да определят тяхното бъдеще. Според него машинното гласуване би решило проблема са големия брой недействителни бюлетини, но липсва подкрепа за въвежданвето му.

"Радев партиен лидер ли е? Аз съм лидер на партията, участваща в изборите. Аз отговарям за моята си партия. Той на коя партия е шеф, не е ли достатъчно отдалечен", отвърна Борисов, обвинявайки президента в агирация.

"Един мъж, обграден с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева – те го ошашавиха този човек. Нека сме снизходителни. Аз просто не му завиждам. Това е чудо около него", добави премиерът.

По повод обвиненията в купуване на гласове в полза на управляващата партия Борисов коментира: "Не знам в Банкя да има роми, а спечелихме изборите на първи тур". "За мен изборите в София приключиха още миналата неделя. ГЕРБ победи двойно БСП и с това приключихме партийните разговори за София", обобщи Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG