Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ запази Пловдив и Варна, но загуби Русе, Благоевград, Перник и Ямбол


ГЕРБ запазва кметските си постове в София, Пловдив и Варна. Партията обаче губи досегашното си управление в Русе, Благоевград, и Перник, където подкрепените от БСП кандидати спечелиха изборите.

Като "най-големия пробив за левицата", според предварителните резултати, бе определен Русе, където кандидатът на социалистите и досегашен депутат Пенчо Милков спечели вота с 59%. На втори тур там отпадна кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова. Тя бе наложена от централата на формацията след смяна на ръководството на местната структура на ГЕРБ в града.

Пенчо Милков
Пенчо Милков

Управляващите загубиха и Благоевград. Според неокончателните резултати там досегашният кмет и водещ след първия тур Атанас Камбитов губи от независимия и подкрепен от БСП Румен Томов. Според предварителната информация за Томов са гласували 50.33%, а за номинираният от ГЕРБ Камбитов 42.66%.

Румен Томов
Румен Томов

Очаквано ГЕРБ запазва добрите си позициите във Варна и Пловдив. Иван Портних спечели трети кметски мандат във Варна, като на първия тур не му достигна едва половин процент. Според данните на „Алфа рисърч“ сега той получава 60.3% от подкрепата на избирателите. Конкурентът му Костадин Костадинов („Възраждане“) е подкрепен от 36%.

Иван Портних и Костадин Костадинов
Иван Портних и Костадин Костадинов

Пловдив ще има нов кмет, макар и пак издигнат от ГЕРБ. Досегашният областен управител Здравко Димитров сменя на поста Иван Тотев. Според данните на „Алфа рисърч“ той печели изборите с 55.4%, а конкурентът му Славчо Атанасов (ВМРО) получава малко над 39 на 100.

Здравко Димитров
Здравко Димитров

Управляващите запазват кметското място в Смолян, където според предварителните данни печели досегашният кмет Николай Мелемов. В Ловеч се очаква да спечели Корнелия Маринова от ГЕРБ, а в Сливен преднина има Стефан Радев също от управляващата партия.

ГЕРБ обаче губи изборите в Плевен, където кмет остава независимия Георг Спартански с близо 10% преднина пред Мирослав Петров от ГЕРБ, който според данните на “Алфа рисърч” е подкрепен от 43.8%.

В Ямбол кмет в следващите 4 години ще бъде Валентин Ревански от партията "Пряка Демокрация". Досега градът се управляваше от ГЕРБ.

Валентин Ревански
Валентин Ревански

Управляващата партия загуби и Видин. Там подкрепеният от СДС Цветан Ценков печели , според първоначалните данни 57%. Номинираният от ГЕРБ Огнян Ценков остана на втора позиция.

В Пазарджик на поста остава Тодор Попов, издигнат от коалиция “Новото време”. Втори остава кандидатът на БСП Благо Солов.

Доста оспорван бе вотът в Перник. Двамата кандидати – досегашният кмет от ГЕРБ Вяра Церовска и кандидатът на БСП Станислав Владимиров се движеха с много близки резултати, но в крайна сметка победа обяви кандидатът на левицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG