Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" най-вероятно ще има осем районни кмета в София


Кандидатите за районни кметове на "Демократична България" печелят в 8 от десетте района на София, в които бяха на балотаж, сочат първоначалните данни в изборната нощ. От коалицията потвърдиха информацията, която се разпространява в социалните мрежи пред Свободна Европа.

Данните, които още се пресмятат и са на ниво паралелно преброяване сочат, че в повечето райони в столицата кандидатите на "Демократична България" успяват да обърнат вота, който на първия тур бе в повечето случаи с преднина за ГЕРБ.

От коалицията очакват възможни загуби във "Витоша" и "Възраждане". Районите, в които очакват да имат имат районен кмет са "Лозенец", "Оборище" , "Красно село", "Слатина", "Овча купел", "Триадица", "Средец" и "Студентски".

На първия тур кандидатът на ГЕРБ и СДС в "Лозенец" Любомир Дреков водеше с около три процента пред Константин Павлов (ДБ). В район "Оборище" на първия тур кандидатът на ГЕРБ Петър Митев получи 30.72%, а Николай Александров от ДБ - 27.59%.

В "Красно село" балотажът бе между Христо Апостолов (ГЕРБ-СДС), който на първи тур водеше с повече от 10% срещу Росина Станиславова от ДБ. С повече от 10% в "Слатина" водеше и кандидатът на ГЕРБ Наталия Стоянова пред номинирания от ДБ Георги Илиев.

В район "Овча купел" Христина Семерджиева (ГЕРБ-СДС) на първи тур имаше подкрепата на 29.97%. Тя се изправи срещу Ангел Стефанов (ДБ), който получи гласовете на 22.14%. В район "Триадица" Николай Терзиев (ГЕРБ) спечели преди седмица 31.54% срещу Димитър Божилов (ДБ), за когото тогава гласуваха 25.91%.

В район"Средец" Трайчо Трайков (ДБ) водеше и на първи тур срещу кандидата на ГЕРБ Любомир Ковачев с около 10 на сто. Десет на сто бе разликата и в район "Студентски", но в полза на ГЕРБ. На първи тур там досегашният районен кмет Димитър Дилчев (ГЕРБ) получи 34.13%, а Петко Горанов (ДБ) - 23.13%.

На балотажа обаче повечето от тези резултати са обърнати. Дни преди балотажа лидерът на БСП Корнелия Нинова призова избирателите на левицата да подкрепят десните кандидати срещу ГЕРБ. Избраният за независим общински съветник в София Борис Бонев също призова привържениците си да гласуват срещу кандидатите за районни кметове на управляващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG