Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" печели в осем столични района. ГЕРБ ще има 12 районни кметове, БСП - 1


Новият кмет на столичния район "Лозенец" Константин Павлов - Комитата
Новият кмет на столичния район "Лозенец" Константин Павлов - Комитата

ГЕРБ има най-много районни кметове в София, показват официалните резултати, публикувни на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Кандидатите на управляващата партия спечелиха балотажите в 11 от столичните райони и кметското място в район „Банкя“ още на първи тур.

Пробив в столичните райони прави коалицията „Демократична България“, чиито кандидати спечелиха кметските места в седем района. Формацията спечели повечето от балотажите, на които се яви с кандидати на ГЕРБ.

В „Лозенец“ кандидатът на „Демократична България“ Константин Павлов спечели убедително с 56,85% от гласовете пред кандидата на ГЕРБ Любомир Дреков. В район „СредецТрайчо Трайков („Демократична България“) е първи с 54,21% от гласовете. Втори е Любомир Ковачев (ГЕРБ). В „Триадица“ районен кмет ще бъде Димитър Божилов („Демократична България“), който спечели с 54,1% пред Николай Терзиев (ГЕРБ).

В „ОборищеНиколай Александров („Демократична България“) спечели с 50,92% от гласовете. Втори остана Петър Митев (ГЕРБ). В район „Овча купелАнгел Стефанов („Демократична България“) беше избран за районен кмет с 55,62% от гласовете пред Христина Семерджиева (ГЕРБ). В „Красно селоРосина Станиславова („Демократична България“) спечели с 50,34% пред Христо Апостолов (ГЕРБ). Коалицията спечели и в район „Слатина“, където кандидатът ѝ Георги Илиев с печели с 51,62% от гласовете пред Наталия Стоянова (ГЕРБ). В район „СтудентскиПетко Горанов („Демократична България“) печели с 50,77% от гласовете. Втори е Димитър Дилчев (ГЕРБ).

Кандидатите на ГЕРБ спечелиха балотажите срещу кандидатите на „Демократична България“ в район „Витоша“, където Теодор Петков (ГЕРБ) спечели с 50,47% от гласовете пред Христо Вълчанов („Демократична България“), и във „Възраждане“, където Савина Савова (ГЕРБ) печели с 46,81% от гласовете, а втори е Васил Кънев („Демократична България“).

ГЕРБ спечели почти всички балотажи с кандидатите на БСП за районни кметове в София. В район „ИскърИвайло Цеков (ГЕРБ) печели с 46,13% пред Борис Цветков (БСП). Разликата между тях е 114 гласа в полза на Цеков. В „Подуяне“ кмет ще бъде Ева Митева (ГЕРБ), която спечели с 53,07% от гласовете, а втори остана Веселин Жечев от БСП. В „ЛюлинМилко Младенов (ГЕРБ) пчели с 49,51% от гласовете пред кандидата на БСП Мая Алексанрова. В „Сердика“ кмет ще бъде Тодор Кръстев (ГЕРБ), който получи 53,24% от гласовете. Втори е кандидатът на БСП Янко Янков.

В „Надежда“ кандидатът на ГЕРБ Димитър Димов спечели с 51,63% от гласовете, а Стоян Цветков от БСП остана втори. В район „ИлинденИван Божилов (ГЕРБ) печели с 50,22% от гласовете пред Георги Томов (БСП). Във „ВръбницаМладен Младенов (ГЕРБ) получи 48,42% от гласовете. Втори е Владимир Петров (БСП).

Районни кметове от ГЕРБ ще управляват също в „Нови Искър“, където кандидатът на управляващата партия Даниела Райчева спечели балотажа с 55,97% от гласовете. Втори остана Владислав Владимиров (ДБГ). В „Красна полянаИван Чакъров (ГЕРБ) печели с 47,47% от гласовете, а втори е Георги Миланов (независим).

Районен кмет от БСП ще има само в район „Изгрев“, където Делян Георгиев печели 51,32% от гласовете. Втори е Цветомир Жеков (ГЕРБ).

В район „Младост“ ще управлява Стефан Стефанов (независим), който печели с подкрепата на 55,55% от избирателите. Втора е Мария Илиева от ГЕРБ. В „ПанчаревоНиколай Гюров (независим) печели с 62,57% от гласовете пред Димитър Сичанов (ГЕРБ). Район „Кремиковци“ също ще бъде управляван от безпартиен кмет, след като на първи тур спечели Лилия Донкова (независима).

Във Варна и Пловдив кандидатите на ГЕРБ печелят районните кметски постове във всички райони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG