Връзки за достъпност

Извънредни новини

Щабът на Манолова ще внесе искане за касиране на изборите до края на тази седмица


Димитър Делчев, Мая Манолова и Никола Вапцаров
Димитър Делчев, Мая Манолова и Никола Вапцаров

Щабът на Мая Манолова ще изготви жалба с искане за касиране на изборите до края на тази седмица. Това заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Димитър Делчев, водач на листата на Движение България на гражданите, които подкрепиха Мая Манолова като независим кандидат за кмет на София.

Делчев обяви, че по закон е седемдневен срокът за изготвяне на тази жалба пред съда. "Ние планираме до края на тази седмица да я пуснем", каза той. За да внесат жалбата от щаба на Манолова очакват всички протоколи от своите застъпници.

От щаба на Манолова са сигнализирали за редица нарушения. Димитър Делчев посочи, че от избирателните списъци между първи и втори тур има 101 хиляди човека по-малко. По думите му това е дало няколко резултата като проблем, единият от които, е отражение в активността. "Питаме ОИК и ЦИК, защо тези 101 хиляди души са изчезнали между първи и втори тур", посочи Делчев.
Отчетени са и нарушения в забраната за публикуване на екзит полове. „Към края на изборния ден те даваха 17% разлика между г-жа Фандъкова и г-жа Манолова. Това логично е довело до отказване на много хора да отидат да гласуват“, каза Делчев.

От щаба на Мая Манолова са подали 23 жалби за купен вот. Отчетени са разлики спрямо паралелното преброяване, както и разпечатани протоколи и протоколи с подпис и печат обаче без съдържание.

„Независимо от резултата, ние ще искаме касиране на вота. Манипулацията, която е извършена, не се състои само в поправките на протоколите, но и в цялата пропагандно - медийна машина, която беше задвижена“, коментира председателят на Инициативния комитет Никола Вапцаров.

По време на пресконференцията Мая Манолова обяви, че исковата молба срещу Бойко Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре. Преди дни Мая Манолова заяви, че ще съди премиера Борисов във връзка с твърденията му в национален ефир, в които нарича екипа й "сбирток", а купуването на ромски гласове „уйдурма“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG