Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българите се страхуват за демокрацията и не вярват в честността на изборите


Сред всички анкетирани най-висок процент от българите смятат, че върховенството на закона е застрашено
Сред всички анкетирани най-висок процент от българите смятат, че върховенството на закона е застрашено

30 години след падането на Берлинската стена хората от Централна и Източна Европа се страхуват за бъдещето на демокрацията и не вярват на медиите и правителствата си. Това са изводите от анализ на фондация „Отворено общество“, основан на проучванията от YouGov.

Между 47 и 61 % от 12 500 анкетирани в България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Германия и Словакия смятат, че демокрацията е под заплаха в страните им. Най-висок резултат (61 %) са дали анкетираните в Словакия. 56 % от българите и 52 % от германците също се страхуват за демокрацията, показват данните.

Страната ни обаче е твърд лидер по отношение на недоверието спрямо свободата и честността на изборите. 76 % от българските респонденти са посочили, че не вярват в честните избори у нас. С високо недоверие се отличават и Румъния (54 %) и Унгария (52 %), докато за Германия резултатът е най-нисък – 19 %.

Българите са и най-притеснение за върховенството на закона. Според 74 % от сънародниците ни то е застрашено, а подобни са и резултатите в Словакия и Румъния, където така мислят съответно 70 % и 68 % от анкетираните.

Въпреки тези нива на недоверие в демократичните системи, анкетираните запазват вярата си в гражданското общество и възможността за влияние върху политиката. 70 % от българите смятат, че неправителствените и благотворителните организации трябва да са критични към властта, а 82 % одобряват това да се върши и от академичните институции.

Според респондентите, живели в България в края на комунизма, падането на Берлинската стена не е довело до големи промени. Според тях те са настъпили едва след падането на правителството на Жан Виденов, което подаде оставка след масови протести.

По отношение на икономиката 39 % от българите вярват, че свободната пазарна икономика е нещо лошо за страната, докато 36 % я оценяват като нещо добро.

Що се отнася до недоверието към информацията, идваща от медиите и правителството, лидер в тази категория е Словакия, в която 72 % са изказали своя скептицизъм. Следват Румъния (70 %) и България (68 %). В анализа се посочва също, че младите не вярват, че медиите ще могат да бъдат критични към правителствата в следващите 10 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG