Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата


Доналд Тръмп нееднократно е заявявал скептицизма си спрямо промяната на климата и глобалното затопляне

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че официално е започнала процедура по оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщи Ройтерс. От Белия дом са депозирали документите в ООН, с което дават начало на едногодишния период по оттеглянето от договора, който бе подписан от Барак Обама през 2015 г.

„САЩ се гордеят с нашата позиция на лидер в ограничаването на всички емисии, насърчаването на гъвкавостта, нарастването на икономиката и подсигуряването на енергия за всички граждани“, каза държавният секретар Майк Помпео, който потвърди за решението.

Исторически САЩ е най-големият замърсител с парникови газове в света и е най-големият производител на петрол и газ. Решението ще превърне страната в единствената от големите в света, която остава извън рамките на споразумението, което бе договорено с много усилия от страна на световните лидери.

Ройтерс коментира, че това е част от стратегията на Тръмп да намали ограниченията за американската индустрия, но идва във времена, в които учени по цял свят, заедно с множество правителства, призовават към спешни действия в борбата с климатичните промени.

Започнатата в понеделник процедура ще приключи ден след провеждането на президентските избори в САЩ през 2020 г. Всички представители на демократите, които все още са в надпреварата за кандидат на партията, вече обявиха, че ще отменят това решение на Тръмп в първия ден след встъпването си в длъжност.

Решението беше посрещнато с разочарование от представителите на ЕС, откъде заявиха, че ще продължат да работят с отделните щати, градове и граждански организации в страната за подпомагане на действия в борбата с климатичните промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG