Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради "Либра" на Фейсбук ЕС обмисля собствена криптовалута


През юни от Фейсбук обявиха, че през 2020 г. ще пуснат собствена криптовалута - Либра
През юни от Фейсбук обявиха, че през 2020 г. ще пуснат собствена криптовалута - Либра

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да помисли за създаването на публична дигитална валута. Това се казва в документ подготвен от ЕС, цитиран от Ройтерс.

„ЕЦБ и други централни банки в рамките на ЕС могат да проучат възможностите и предизвикателствата, които стоят пред въвеждането на дигиталните валути, както и да обмислят възможните стъпки в тази посока“ се казва в документа, изготвен от финландското председателство на ЕС, който може да подлежи на поправки. В него се призовава също и страните от блока да се договорят за единен подход спрямо криптовалутите, като това да включва и забрани за такива, които представляват твърде висок риск.

Тези стъпки идват вследствие плановете на Фейсбук да стартира проекта си „Либра“, които бяха посрещнати враждебно от световните регулатори.

Възможно е предложението да бъде обсъдено от финансовите министри на страните в ЕС в петък, а неговото приемане да стане по време на следващата им среща на 5 декември.

През юни от Фейсбук съобщиха, че планират пускането на собствена криптовалута – "Либра" през 2020 г. Германия и Франция реагираха остро срещу тази перспектива и обявиха, че "Либра" може да представлява твърде висок риск. В същото време представители на двете най-големи икономики в рамките на ЕС се обявиха за създаване на публична алтернатива.

Дигиталните валути като "Либра", познати още като „стабилни монети“, обикновено имат традиционното парично покритие или включват други предпазни механизми, каквито липсват при крипто-монетите като "Биткойн".

През септември член на борда на ЕЦБ дори отправи предложение за създаване на електронна валута, която да бъде директно депозирана в банката, без необходимост от банкова сметка, финансови посредници или допълнителни механизми. Към момента всички те са необходими за боравеното с електронни валути, но изземването на функциите им от ЕЦБ може да доведе до премахването на таксите за преводи. В същото време обаче остава неясно дали съществува техническа готовност за въвеждането на подобен механизъм, както и дали централните и други банки биха го приели.

Малко, след като създаването на "Либра" бе обявено, от Г7 излязоха с обща позиция, изказваща притеснение от рисковете, които носи въвеждането на криптовалутата в експлоатация. По тяхно мнение всички електронни валути, работещи на принципа на „стабилни монети“ не бива да бъдат пускани в обръщение преди рисковете около тях да бъдат елиминирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG