Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отецът срещу ваксините. Наистина ли темата отново излезе от килера?


отец Евгений Янакиев
отец Евгений Янакиев

Ваксините са част от световната конспирация, вярват почти милион българи, показа проучване на "Тренд" от април. В България има задължителни ваксини и те са условие за прием в детските градини - така казва законът. В същото време това е дискриминация - това пък решава Административният съд в Сливен. Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) ще обжалват на следваща инстанция решението.

Така въпросът за имунизациите отново излезе от килера след като отец Евгений Янакиев заведе дело срещу РЗИ в Сливен заради отказа на инспекцията да допусне детето му до детска градина, защото няма задължителните ваксини. До делото се е стигнало след като жалбата на свещеника до Комисията за защита от дискриминация не е дала резултат. Две от деветте му деца не са имунизирани. „Зъл дух сякаш облада дъщеря ми след ваксина за морбили”, казва Янакиев пред онлайн изданието “Сливен днес и утре”.

Наредба номер 15 от Закона за здравето определя случаите, в които децата могат да бъдат допускани до ясла и градина без ваксини при наличие на определени противопоказания. Обладаването от духове не е сред тях. Отец Янакиев определя решението на сливенския съд като “пробив в борбата срещу ваксините”, която той води от години.

Увеличена опасност от зарази

“Това не е никакъв пробив, защото наредбата не е отменена и продължава да действа”, коментира през Свободна Европа адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й решението на съда “тълкува по превратен начин правната уредба”. Шаркова припомня, че Европейският съд по правата на човека два пъти е отхвърлял като недопустими подобни жалби.

“Децата, на които не са поставени задължителните ваксини и не са допуснати до детска градина, не само, че не са дискриминирани, а напротив - това решение по-скоро е дискриминиращо спрямо децата в детската градина, на които не могат да бъдат поставени ваксини по обективни причини”, казва Шаркова, която неведнъж е разглеждала подобни казуси. “Шансът за възникване на зарази се увеличава многократно, тъй като по този начин се намалява колективният имунитет”.

В световен мащаб всяка година ваксинацията предпазва 2,7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона — от неонатален тетанус, и 1 милион — от коклюш. В наши дни в Европейския съюз деца все още умират от заболявания като морбили, които лесно могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация.

„Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица“, се казва в решението на Сливенския съд. Именно тази част от решението буди най-много коментари.

“Решението на Административния съд в Сливен поставя в опасност общественото здраве”, казва адвокат Шаркова и припомня, че отказът от поставяне на ваксина без налични противопоказания е всъщност административно нарушение.

Има ли дискриминация?

'’В България задължителна ваксина не означава, че тя се поставя насилствено, но не се изисква информирано съгласие, тоест родителите нямат дискрецията да решат или да не решат да поставят. В този смисъл е и първият логически пропуск на Административен съд Сливен, а именно не може някой да бъде дискриминиран, след като този човек всъщност е извършил административно нарушение. Родителите имат поведение, което не е законосъобразно, а съдът придава някакви положителни последици на това незаконосъобразно поведение, казвайки, че техните деца са дискриминирани”, коментира адвокат Шаркова. От началото на годината до април Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000. За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година – 13.

Единственият начин да се предпазим от болестта е да се ваксинираме. В българския имунизационен календар е предвидена комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит при навършване на 13 месеца и реимунизация на 12-годишна възраст. Сред причините за скока в броя на болните от морбили специалистите посочват отказа на някои родители да ваксинират децата си.

Едно от най-големите опасения на хората е, че ваксините причиняват заболявания от аутистичния спектър. Изследванията до момента обаче не намират никаква връзка.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG