Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уволнена за неприличен жест, Джули Брискман се завърна с нова кариера


Джули Бриксман
Джули Бриксман

Тя стана знаменита, когато случаен фотограф я засне да показва среден пръст от колелото си на кортеж на президента Доналд Тръмп. Това стана през октомври 2017 г. Две години по-късно тя спечели всички битки, до които я доведе този инцидент, както и едни общински избори.

След случая от 2017 г. Джули Брискман, специалист по маркетинг във фирма, работеща по държавни обществени поръчки, е почти веднага уволнена от работа за дързостта си. Официалният мотив на работодателя ѝ е, че е нарушила политиката за поведение в социалните медии на фирмата, макар че Бриксман е в гръб, когато е снимана и научава постфактум, че е станала прочута.

„Пръстът ми каза това, което мислех. Бях ядосана и фрустрирана“, казва тогава Бриксман по Си Ен Ен.

Мнозина ѝ ръкопляскат, други я укоряват, че независимо какъв е, Тръмп е президент и институцията трябва да бъде уважавана. „Не съм съгласна", казва Брискман, която е убедена, че американската конституция гарантира правото на гражданите да изразяват мнението си свободно.

Тя пуска снимката в профилите си във Фейсбук и Туитър, което по собственото ѝ признание ѝ носи удоволетворение и възхищението на хиляди хора по цял свят, но цената, която заплаща за това е висока – повече от година не може да намери работа. Това я тласка към търсенето на ново професионално поприще – политиката.

Кандидатира се в края на миналата година за представител в Надзорния съвет на област Лаудън, Северна Вирджиния, където ще отговаря за добруването на около 400 хил. души. Допреди уволнението си, не е и помисляла за обществена кариера, но вече е достатъчно популярна, за да използва името си и да влезе в политиката.

Днес, две години по-късно, 52-годишната Джули дава първите си интервюта, след като в неделя спечели общинските избори в Лаудън, шата Вирджиния като кандидат на Демократическата партия.

„Община Лаудън заслужава прозрачно управление, субсидирани училища и умен растеж“, казва тя в Туитър в началото на предизборната си кампания.

"Време е за промяна" се оказва достатъчно работещ слоган и тази седмица Брискман успя да измести кандидатиралия се за трети мандат досегашен надзорник - представителка на Републиканската партия, от която е и Тръмп.

Джули спечели и друга битка – срещу бившия си работодател, осъждайки го да ѝ изплати обезщетение за уволнението без предупреждение, което той първоначално отказва.

“Имаме право да протестираме мирно, да критикуваме и да изразяваме мнението си към властите“, казва в интервю за „Вашингтон поуст“ съветник Брискман. Тя не смята, че е извършила подвиг, а че просто се е възползвала от Първата поправка на американската конституция, която гарантира на гражданите свободата да се изразяват.

Би ли го направила отново – вероятно, казва Джули Брискман.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG