Връзки за достъпност

Извънредни новини

"То е ясно, че вървим към режим". Перник остава без вода заради ниско ниво на язовир "Студена"


Язовир "Студена"
Язовир "Студена"

В Перник ще бъде въведен режим на водата. Той ще влезе в сила на 18 ноември и се предвижда вода да има всеки ден от 16 до 22 часа, а през останалите 18 часа от денонощието – не. Това стана ясно от думите на директора на ВиК-Перник Иван Витанов пред бТВ. Причината за предстоящия режим е ниското ниво на водата в яз. „Студена“.

"То е ясно, че вървим към режим - днес ще направим график и ще го предоставим на кмета. Все се надявахме да не се случи. Изходът е режим", каза Витанов. Жителите на Перник не са били на режим на водата от 1993 г., уточни шефът на ВиК-то.

Освен за Перник, режимът е в сила още за град Батановци и за 9 села в общината. Радомир също може да бъде засегнат и там да се въведе воден режим, предупреди Витанов. Разчетите са направени така, че ако няма валежи, наличното количество вода в язовир "Студена" да стигне до края на април следващата година, съобщи БНР.

Нивото на водата в единствения питеен източник за Перник - язовир „Студена“, е критично ниско. В момента в язовира има малко над 5 милиона кубика вода, при капацитет от 25 милиона. „Ситуацията в момента е критична, не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме в продължение на вече 6 месеца и много ниският приток от снеговалежа миналата зима, изисква стопанисване на водата по специфичен начин“, каза по-късно областният управител на Перник Ирена Соколова.

Според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега градът. „Ситуацията с язовир „Студена“ бе подценена и предизборният период забави решаването на проблема. Ако имаше реакция по-рано, можехме да отидем на по-мек вариант на режим на водоподаване, който да се усети по-безболезнено, а не да се чудим всеки ден ли ще имаме вода или през ден“, каза той.

Владимиров обеща да провери поддържана ли е водата в язовир "Студена" на определено ниво, за да бъде извършен ремонт на негова стена по сухия способ. Според новия кмет не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG