Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-зле е от "Графа". Съюзът на архитектите обяви паралелен конкурс за "Св. Неделя"


Църквата и площадът "Св. Неделя"

Паралелен конкурс за проект на площад "Св. Неделя" обяви Съюзът на архитектите в България (САБ). Той е алтернатива на започналия вече международен конкурс за същия площад, организиран от Столичната община и с жури с председател проф. Паоло Дезидери, съобщи „Дневник“.

Алтернативният конкурс е с жури от членове на САБ и от Камарата на архитектите в България. Негов председател е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище "Любен Каравелов". Досега са приети 15 идейни проекта на различни архитектурни екипи, като крайният срок за участие е 25 ноември. После разработките ще бъдат представени на изложба, след което е планирано общественото им обсъждане и оценка. На 30 ноември журито на конкурса ще обяви победителя и подгласниците му.

Наградените проекти от международния конкурс на Столичната община също трябва да бъдат обявени до края на ноември. И двата конкурса имат сходно задание - "Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на площад "Св. Неделя".

Конкурсът за проект на площад „Св. Неделя“ предизвика недоволството на Съюза на архитектите заради изискванията, които оставят малко възможности за участие на български архитектурни бюра. По тази причина през 2018 г. председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, който беше избран за общински съветник на местните избори през октомври, напусна журито на конкурса в знак на протест. Наложи се общината да намали наполовина финансовите и другите изисквания към участниците. Въпреки това повечето от тях са от чужбина.

Пред „Дневник“ обаче председателят на САБ проф. Тодор Булев аргументира организирането на паралелен конкурс и с изискванията на Столичната община към проектите. „Общината в заданието си иска всичко да се изпълни едновременно – от генералното решение за площада до настилката и плочките.“ Той смята, че така зададен от Столичната община, "този конкурс е по-зле от този за ул. "Граф Игнатиев".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG