Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да тренираш на инат. Ружди Ружди и третата световна титла


Ружди Ружди в момент от състезанието през 2016 г.
Ружди Ружди в момент от състезанието през 2016 г.

Той спечели световна титла, а напусна терена недоволен от себе си. "Можех да се представя и по-добре", каза той пред екип на bTV.

Ружди Ружди е параолимпийски състезател в дисциплината тласкане на гюле. Губи краката си в катастрофа, когато е 17 годишен. Днес е на 28 и има три златни медала от световни първенства, организирани за хора в увреждания. Европейските му титли даже няма да ги броим, макар че в тези състезания той е регистрирал и световни рекорди.

През 2015 г. той печели Световното първенство в Доха, Катар. Следва златния му медал от Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

В четвъртък Ружди спечели световната титла на първенството по лека атлетика за спортисти с увреждания в Дубай. Той изпревари с 3 сантиметра поляка Лех Стоутман и с 10 сантиметра Небойша Дурич от Сърбия.

Онова, което Ружди не е харесал в своята отличена със злато игра, най-вероятно е това, че на параолимпийските игри от 2016 г. той е успял да тласне гюлето по-надалеч, отколкото сега, а човекът, грабнал тогава сребърния медал е имал постижение, отстоящо на цял метър от неговото.

Предположението, че това е причина за недоволството, в случая е чиста спекулация, но звучи правдоподобно за духа на истинския състезател – на онзи, чийто водещ мотив е да усъвършенства себе си, а не да победи останалите. Нещо подобно твърди и той самият: "Никога не съм казвал, че отивам за първо място или да спечеля. Просто отивам да се състезавам по най-добрия начин".

Всъщност, той се е състезавал болен: "Имам рана, която ми попречи да се справя по-добре", каза той. Сега очаква Параолимпиадата догодина: "Там ще гледам да се представя по най-добрия начин".

Ружди Ружди е роден през 1991 г. в град Глоджево. Като ученик в гимназията преживява катастрофа, от която оцелява с цената на счупен гръбначен прешлен и парализа. Преминава през рехабилитация в Павел Баня и там се запознава с лекоатлетката Даниела Тодорова, която е парализирана в разгара на успешната си състезателна дейност и е започнала да се готви за параолимпийските игри. Братът на Тодорова става и негов треньор – Радостин Тодоров. Оттогава са заедно и тренират включително по време на периодите на задължителна рехабилитация.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG