Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция заплаши, че започва да връща джихадистки бойци на Европа


Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу
Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу

Турция ще започне да връща бойци на групировката “Ислямска държава” на Европа от понеделник. За това съобщи министърът на вътрешните работи Сулейман Сойлу, цитиран от Анадолската агенция.

Става дума за джихадисти, намиращи се в турски затвори. Министърът не посочи кои европейски държави ще бъдат засегнати, като говори общо за Европа, уточнява агенцията. Не е ясно и дали те ще бъдат екстрадирани или експулсирани.

Анкара многократно критикува европейските държави, че отказват да вземат обратно 1200-та джихадисти, намиращи се в момента в турски затвори по подозрение за участие в терористична дейност.

“Сега ви казваме, че ще ви ги изпратим. И започваме от понеделник”, заяви Сойлу.

Той добави, че ще бъдат връщани и хора, на които е отнето европейското гражданство. Преди седмица министърът заяви пред репортери, че за Турция е неприемливо да бъде оставяна да се грижи за джихадисти, които нямат гражданство, тъй като по думите му “Турция не е хотел за чужди терористи”.

Сойлу заяви, че в турски затвори се намират почти 1200 чуждестранни бойци на “Ислямска държава”, както и че 287 души, включително жени и деца, са били заловени при операцията в Северна Сирия през октомври

Британският вестник “Гардиън” пише, че не е ясно как операцията ще бъде осъществена, тъй като доста държави изискват имената на пътниците преди самолетите да навлязат във въздушното им пространство. Под въпрос е връщането на хора, които нямат гражданство.

Директорът на Международния център за изследване на радикализацията в Лондон Шираз Махер е цитиран да казва, че практическото изпълнение на операцията е под въпрос, тъй като властите могат да откажат да приемат самолетите, превозващи джихадистите.

Няма яснота и кои ще са хората, които ще бъдат репатрирани, като различни западни издания правят предположения за свои граждани.

Според белгийската обществена телевизия RTBF поне един от тях е белгийски гражданин. Посочва се името на Фатима Бенмезиян, която ще бъде веднага задържана, тъй като е осъдена през 2015 г. на 5 г. затвор за участие в терористична групировка.

Европейските държави отказват да репатрират джихадистки бойци, присъединили се към терористични групировки, но някои от тях имат двустранни споразумения за реадмисия с Турция, които позволяват техни граждани да бъдат връщани. Съгласно споразумението Анкара е длъжна да задържа лица, за които има подозрения, че се занимават с терористична дейност.

ЕС разкритикува остро военната операция на Турция “Извор на мира”, проведена през октомври в северните части на Сирия. Един от мотивите на Брюксел беше че изтласкването на кюрдите, които помогнаха за военната победа над “Ислямска държава”, ще позволи на терористичната групировка да се възстанови, включително като жива сила, след като десетки терористи избягаха от затворите, в които се намираха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG