Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът и премиерът с различна оценка за промените след 10 ноември


Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев се обърнаха към гражданите за 30-ата годишнина от 10 ноември
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев се обърнаха към гражданите за 30-ата годишнина от 10 ноември

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отправиха послания към гражданите по повод 30-годишнината от промените на 10 ноември. Те избраха еднакъв начин за комуникация – Фейсбук, но оцениха по различен начин последствията от падането на комунизма.

Според премиера Борисов „последните 30 г. са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. С много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре“.

За Радев надеждата за по-добър живот, родена на 10 ноември 1989 г. „се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена.“ Според президента „резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение“.

Държавният глава смята, че направеният от България преди 30 г. геополитически избор не е бил последван от изграждане на „трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото“.

Премиерът Борисов също говори за направения геополитически избор, но според него опитът е изцяло положителен и „България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво“.

Двамата са съгласни е че преходът е бил изпълнен с икономически трудности и безнадеждност, но докато премиерът Борисов смята, че „днес резултатите се постигат с работа и зависят от всеки от нас“, президентът акцентира върху това, че „бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни".

За държавния глава на България все още ѝ предстои „да се превърне в нормална европейска държава", като за това според него ще е нужно „да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество".

Според президента Радев промяната зависи от всеки като за това е нужно "да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", пише във Фейсбук страницата си още Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG