Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка и насрочи нови избори


Четвърта седмица продължават протестите срещу президента Моралес, който е обвиняван в манипулация на изборни резултати
Четвърта седмица продължават протестите срещу президента Моралес, който е обвиняван в манипулация на изборни резултати

Полицията, охраняваща протестите в Боливия се присъедини към демонстрантите в няколко големи града, включително в столицата Ла Пас. Нейни представители поискаха оставката на президента Ево Моралес и обявиха, че няма да допуснат страната да бъде превърната в диктатура по подобие на Куба и Венецуела. Това принуди правителството да призове нацията да защити президента, съобщават световните агенции.

Моралес, най-дълго управляващия държавен глава в Латинска Америка е обвиняван, че е манипулирал резултатите от проведените на 20 октомври президентски избори.

В неделя той обяви, че ще свика нов вот след като Организацията на американските държави (ОАД) излезе с доклад, че предишните трябва да бъдат анулирани заради нередности, предаде Ройтерс.
Президентът добави, че ще замени членовете на Централната избирателна комисия, която беше подложена на критики за изборни манипулации след изборите, спечелени от Моралес. Съставянето на нова избирателна комисия също е препоръка на ОАД.

На изборите през октомври Моралес бе обявен за победител още на първи тур с малко над 10 процента преднина пред останалия на второ място Карлос Меса. След огласяването на изборните резултати избухнаха протести, които продължават четвърта седмица.

Министърът на отбраната заяви, че няма планове за включването на армията за потушаване на протестите. Боливийските военни в отделно изявление, също обявиха, че не биха излезли срещу хората и че кризата трябва да се разреши по мирен път.

До момента трима са загинали и стотици са ранени в проявите на гражданско неподчинение. Основният конкурент на Моралес отказва диалог и настоява за оставката на президента и нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG