Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов предрече пълна газова независимост през 2020 г.


Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа и премиерът Бойко Борисов подчертаха важността на газовата връзка с Гърция
Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа и премиерът Бойко Борисов подчертаха важността на газовата връзка с Гърция

„Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде“. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на междусистемната газова връзка между Гърция и България в община Хасково. Той говори в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова, както и на посланика на САЩ в България Херо Мустафа, която подчерта важността на газовия интерконектор за България.

По думите на Борисов реализирането на проекта е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ в Югоизточна Европа. По време на събитието той каза още, че води преговори с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис България и Гърция да получат по един кей на избрани пристанища на Черно и Егейско море, които да се ползват без такси. Борисов заяви също, че нова магистрала между Александруполис и Димитровград ще даде излаз на двете морета „без войни“.

„Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност. Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България“, каза посланик Херо Мустафа, допълвайки, че проектът ще има пряко отражение и върху разходите за енергия на българските потребители.

Борисов и Мустафа направиха и оглед на трасето, по което трябва да минава бъдещата тръба, като лично премиерът, както започна да става традиционно, застана зад волана на служебния автомобил.

Преди да се отправи обратно към София, Борисов бе попитан и за жалбата за изборни манипулации и искането за касиране на изборите в столицата, която се очаква да внесе Мая Манолова.

„Не е сериозно да се иска касиране... И на двата тура победихме. БСП има 15 общински съветници, ГЕРБ - 27 в София", каза премиерът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG