Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 20 апартамента. Асад, братовчедите му и един небостъргач в Москва


Башар Асад и Владимир Путин през 2015 г.
Башар Асад и Владимир Путин през 2015 г.

"На брега на река Москва блести създаденият от стъкло и стомана паметник на арогантността на руската петролна икономика". Така започва разследването на неправителствената организация за борба с корупцията "Global Witness" и вестник "Файненшъл таймс". Описанието е за новия квартал от небостъргачи, на чийто фон легендарните високи сгради от времето на Сталин, наречени "Седемте сестри", изглеждат като джуджета.

Там е и "Градът на столиците", два почти еднакви небостъргача, които до 2012 г. бяха най-високите сгради в Европа. В тях се помещават представителствата на мултинационални компании и банки. В този комплекс се намират и 18 луксозни апартамента, купени от роднини на сирийския президент Башар Асад. Според разследването, за последните 6 години братовчеди на Асад и техни близки са купили поне 20 апартамента в Москва. Стойността на сделките е за около 40 милиона долара.

Говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, е коментирал, че Кремъл не е в течение на тези покупки и че "не е необходимо да бъде в течение".

"Русия има напълно свободен пазар и много нейни граждани, както и чужденци, купуват недвижима собственост. Това е нормална практика", е казал Песков.

Документите показват, че от 2013 г. насам в Москва са си купили апартаменти членове на семейството на вуйчото на Башар Асад - Мохамад Махлуф. 13 от апартаментите са лична собственост на президентския братовчед Хафиз Махлуф или на негови фирми. Той е обвиняван в изтезаване на политически противници в Сирия. Други два луксозни апартамента са собственост на друг братовчед на Асад - влиятелния сирийски бизнесмен Рами Махлуф. Други три апартамента са притежание на други три от братята Махлуф. По данни на разследването, най-малко 4 от тези имоти се използват за жилища.

Всичките роднини на Асад, които притежават недвижима собственост в Москва, са в списъците със санкции на ЕС и САЩ.

За покупките са използвани офшорни компании, регистрирани в Ливан. Техни представители, както и самите роднини на Асад, не са отговорили на въпросите на изданията. По информация на "Global Witness", една от фирмите на семейство Махлуф - Briana SAL Offshore, в миналото е оказвала услуги на руската Сбербанк. През 2012 и 2013 г. "Ройтерс" и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха, че режимът на Асад има сметки в други две големи руски банки - Газпромбанк и ВТБ.

Коментарът на "Global Witness" е, че сделките с недвижими имоти са доказателство, че Русия помага на семейството на Асад и неговите близки, които се крият в Москва.

Русия оказва военна помощ на Асад от 2015 г. насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG