Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Манолова внесе жалба за касиране на изборите в София


Манолова загуби изборите от Йорданка Фандъкова с малко над 4 %
Манолова загуби изборите от Йорданка Фандъкова с малко над 4 %

Бившата кандидатка за кмет на София Мая Манолова внесе жалба за касирането на изборите в столицата. Пред общинската избирателна комисия (ОИК) внесе 14 класьора с доказателствени материали.

На втория тур на изборите на 3 ноември Манолова загуби балотажа и нейната опонентка Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) беше преизбрана за столичен кмет. За нея гласуваха 45.13 % от избирателите, докато настоящият кмет получи 49.98 % от вота. Мая Манолова се яви като независима кандидатка и беше подкрепена от БСП.

„Внасяме жалба за касиране на изборите в София, внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес“, каза Манолова в понеделник. По нейни думи от екипа й са установили стотици нарушения, свързани с избирателните списъци, изборните протоколи, бюлетините и броенето им, както и нарушения на организацията на изборния процес.

Преди седмица от щаба на Манолова заявиха, че в избирателните списъци между първи и втори тур на изборите е имало 101 хил. човека по-малко. От щаба се оплакаха и че са били публикувани и екзит полове преди края на изборния ден, показващи 17 % преднина за Йорданка Фандъкова. Според щаба на бившия омбудсман това е повлияло на резултатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG