Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две китайски банки и разширяване на пристанището в Пирея. Си Цзинпин посети Атина


Китайският лидер Си Цзинпин и гръцкият премиер Кириякос Мицотакис
Китайският лидер Си Цзинпин и гръцкият премиер Кириякос Мицотакис

Шестнайсет споразумения и меморандуми са подписани в рамките на посещението на китайския президент Си Цзинпин в Гърция в понеделник, предаде ТАСС. Китайският държавен глава е в южната ни съседка на тридневна визита.

Част от споразуменията са свързани с привличането на капитали от Китай, отварянето на китайския пазар към редица гръцки стоки и отварянето на филиал на Банката на Китай в Атина, както и на представителство на Индустриалната и търговска банка на Китай. Сключено е и споразумение за модернизацията на пристанището в Пирея с помощта на китайската компания "Коско". Китайците вече имат сериозно присъствие на друго голямо пристанище в Гърция – Солун.

Гръцки и китайски представители подписаха и меморандум за взаимно разбирателство в сферата на медиите, електронните и аудио-визуални средства, както и за сътрудничество в спорта.

„Имам големи очаквания от бъдещето“ каза Си по време на срещата си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос. Китайският лидер заяви, че партньорството с Гърция отваря пътя на страната за партньорство с държавите от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG