Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свещеникът Фьодор Конюхов, който иска да достигне стратосферата с балон


Фьодор Конюхов
Фьодор Конюхов

Авантюристът Фьодор Конюхов се подготвя за едно от най-големите си предизвикателства досега, планирайки да достигне стратосферата с балон с горещ въздух. 67-годишният руски православен свещеник е световноизвестен с постиженията си, след като прекоси 17 пъти Атлантическия океан и покори най-високите върхове на всичките седем континента.

През пролетта Конюхов ще опита световен рекорд на височина за балон с горещ въздух, пише Би Би Си. Той ще използва оборудване, проектирано и изградено от базираната в Бристол Cameron Balloons – компанията, която осигури технически околосветското му пътешествие с балон за рекордно кратко време през 2016 г.

Планът на Конюхов е да излети от Западна Австралия и да достигне височина от 25 км (82 000 фута) – над два пъти по-високо, отколкото обикновено летят пътническите самолети. Идеята е свещеникът да се издигне и да се приземи обратно в рамките на един ден. Настоящият рекорд беше поставен през 2005 г. от индиеца Виджайпат Сингания, който издигна на височина от 21 км друг балон на Cameron Balloons.

"Балонът трябва да бъде изключително голям, защото отива наистина в края на пространството, където са останали само около 2% от атмосферата. Това означава, че повдигащата сила е много слаба и можем да противодействаме само като направим балона огромен", коментира изпълнителният директор на компанията – 80-годишният Дон Камерън от Глазгоу.

Самият Конюхов, който твърди, че предприема приключенията си, "за да предизвика границата на човешката издръжливост", признава, че това ще бъде "рисков полет". Спомня си, че когато е летял с балон по света преди 3 години, е поддържал височина от 8 до 10 км.

Балонът, с който Конюхов обиколи света през 2016 г.
Балонът, с който Конюхов обиколи света през 2016 г.

"Кабината не беше под налягане. Можех да отворя люка и да се изкача отгоре на капсулата с помощта на кислородна маска, да почистя леда от горелките и да проверя маркучите за резервоара, така че имах много по-голям контрол върху ситуацията. Този път, летейки до 25 км, ще използвам капсула под налягане. Тя е като малък космически кораб. Тази капсула дава повече комфорт и усещане за сигурност, но ще имам само бутони за управление на горелките и балона."

Свещеникът е сигурен, че капсулата ще го предпази по време на полета и кацането, но признава, че "този проект не може да гарантира 100% успех". Все пак черпи увереност от факта, че Cameron Balloons е фирмата, произвела единствените три балона, с които са осъществени окосветски пътешествия без прекъсване – през 1999, 2002 и 2016 г.

Фьодор Конюхов е роден през 1951 г. край Азовско море в Украйна. Ръкоположен е за свещеник в Украинската православна църква на Московската патриаршия през 2010 г. Освен това е почетен член на Руската художествена академия и е автор на над 3000 картини.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG