Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Молдова падна заради избора на главен прокурор


Мая Санду, харвардска възпитаничка с опит от Световната банка, беше избрана с обещание да се справи с корупцията
Мая Санду, харвардска възпитаничка с опит от Световната банка, беше избрана с обещание да се справи с корупцията

Проевропейското правителство на Мая Санду падна след вот на недоверие в парламента във вторник само пет месеца, след като встъпи в длъжност.

С 63 гласа в 101-местния парламент коалиционното правителство между проевропейското движение на Санду "Акум" и проруската Партия на социалистите стана жертва на партийните спорове около процедурата за избор на главен прокурор. То беше свалено с гласовете на социалистите и на формацията на олигарха Владимир Плахотнюк Демократична партия на Молдова.

Премиерът Санду предложи министър-председателят да номинира главния прокурор, докато социалистите искат това да става чрез специална комисия, председателствана от министъра на правосъдието. Според Санду само така би могла да контролира процеса като част от обещаната програма за борба срещу корупцията, с която тя беше избрана.

Санду предложи Венецианската комисия към Съвета на Европа да консултира процедурата, но социалистите отхвърлиха компромиса. Отношенията между двете партии в коалицията се влошиха особено, след като на 4 ноември кандидатът на социалистите спечели изборите в столицата Кишинев.

Говорител на Европейската комисия заяви, че успешният вот на недоверие срещу правителството в Молдова заради избора на главен прокурор е "тревожен сигнал за процеса на реформи в страната".

През следващите 90 дни партиите трябва да се опитат да сформират ново правителство. Ако не успеят, ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори. Молдова, която е най-бедната страна в Европа, е в перманентна политическа криза от 2014 г. насам, когато над 1 милиард долара изчезнаха от няколко държавни банки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG