Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Антикорупционен фонд" внесе сигнал за злоупотреби при ветеринарния контрол на границата с Турция


„Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал до Специализираната прокуратура и до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за неправомерното възлагане на публична дейност на частно дружество, стана ясно от съобщение на сайта на фондацията. Става дума за казуса, известен още от 2013 г. като „Златна локва“.

Тогава стана ясно, че фирмата „Пи.Еф.Си.“ ЕООД е натоварена да извършва профилактична дезинфекция на влизащите в България превозни средства без да има опит в сферата. Дружеството е създадено на 22.02.2013 г., едва няколко дни преди да спечели конкурса за избор на изпълнител на профилактична дезинфекция.

В края на октомври разследване на Антикорупционния фонд и Генка Шикерова позака, че за последните пет години фирма „ПиЕфСи“ ЕООД е продължила да извършва тази дейност и е спечлила 27 млн. лева след неправомерно възлагане на публична дейност от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От АКФ припомнят още, че според действащата нормативна уредба провеждането на профилактична дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства се извършва от официални ветеринарни лекари, които са държавни служители и то само на БАБХ. Няма законово предвидена възможност тази дейност да се предостави чрез възлагане на други лица.

Също така на фирмата е възложено също и да събира дължимите държавни такси, които да внася в държавния бюджет. Това от своя страна също е в противовес със закона, тъй като държавните такси могат да се събират само от органите на съдебната власт или от други държавни органи или бюджетни организации.

„Нашият извод е, че дейността по профилактична дезинфекция и събиране на държавни такси за нея е възложена на „Пи.Еф.Си.“ ЕООД без законово основание. В допълнение, проведената от БАБХ процедура не съдържа гаранции за обективност и независимост на преценката на възложителя, нито гаранции за опита и капацитета на изпълнителя. Нарушено е и изискването размерът на таксата да се формира въз основа на разходите за извършване на услугата“, казва Бойко Станкушев, директор на АКФ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG