Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2020 г.


Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов

Проектът за републикански бюджет за 2020 г. беше приет на първо четене от депутатите в Народното събрание, съобщи БТА. В подкрепа на проекта гласуваха 126 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти (ОП) и „Воля“, а против 92-ма от БСП и ДПС.

На заседанието продължило малко повече от 3 часа левицата и ДПС определиха бюджета като „стоене на едно място“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за повече социални плащания, повече добавки и повече участие на държавата в преразпределението на средствата. Тя отправи критики и по повод връзката между финансовата рамка и проблемите в демографията, образованието и здравеопазването.

„Повече от същото“, така определи зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Той отправи критика към това, че с този бюджет не се предприемат решителни мерки за ускоряване на икономическото развитие.

„Принципът - колкото изкарваш, толкова и да харчиш е консервативен и предлагам да бъде запазен и след 2020 година“, така защити предложението си за бюджет, в които няма заложени нито дефицити, нито излишъци министърът на финансите Владислав Горанов.

По-рано през деня председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова също защитити бюджета за 2020 г. В него се залагат повече пари за образование, заплати, пенсии, здравеопазване, отбрана, а тя.

Във вторник на първо четене минаха и бюджетите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG