Връзки за достъпност

Извънредни новини

И Северна Македония прави газов интерконектор с Гърция. Иска да свали цените на вноса от България


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Северна Македония иска да изгради газова връзка с Гърция, за да повиши конкурентоспособността си и да развие газовия бизнес в страната. Това съобщи министърът на икономиката Кочо Ангушев на продължаващата и днес в Солун среща на върха. В събирането на бизнеслидери и политици от региона тази година участват премиерите на Гърция, България и Северна Македония.

„В момента получаваме газ само от България, а новата връзка ще ни позволи да имаме повече източници, което ще подобри конкуренцията на цените на газа в нашата държава и позволи този бизнес да се развие у нас“, заяви Ангушев.

Той добави, че в момента Северна Македония активно изгражда газовата си инфраструктура, но качествена промяна може да настъпи, само ако се разнообразят източниците на доставка. Идеята на Скопие е чрез интерконектора да се върже за газопровода ТАP (Трансатлантическия газопровод) и да получи излаз на терминалите за втечнен газ в Гърция.

България също изгражда газова връзка с Гърция. Строителството, което продължава вече 10 години, ще приключи догодина, обеща премиерът Бойко Борисов в началото на седмицата, когато инспектира строителните дейности.

Борисов представя България на Солунския форум. „Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти е била сред акцентите на разговора между министър-председателя на България Бойко Борисов и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

"Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритетен не само за нас, но и за целия регион“, е цитиран да казва Борисов. Според него за икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море Sea2Sea.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подкрепи усилията на Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, предаде Асошиейтед прес. Мицотакис е заявил, че "въпреки резервите" на някои европейски държави, вратите на ЕС остават отворени за двете страни.

В своето изказване пред Солунския форум в четвъртък вечер Борисов е изразил тревога от липсата на консенсус в Северна Македония за влизане в ЕС.

"Това, което ме тревожи, е разделението на обществото в Република Северна Македония по темата Европейски съюз. Една държава трябва да има много ясна заявка от всички партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път", е заявил Борисов пред участниците в срещата.

Според него Балканите имат голямо бъдеще: "Перспективата е напред - бизнес, туризъм, енергетика - и това го правим. Връщането назад е пагубно", подчерта още премиерът Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG