Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и "Обединени патриоти" в спор кой е предложил идеята за орязване на болничните


Менда Стоянова

Само ден след лансирането на идеята първият ден от болничните да не се плаща, партньорите в управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти, започнаха да си прехвърлят отговорността за авторството й.

Предложението не е на ГЕРБ, а на коалиционния партньор - Обединени патриоти, обяви шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. "Патриотите" твърдят точно обратното. Според тях инициативата е дошла от финансовия министър Владислав Горанов.

Идеята за орязването на болничните се появи в общественото пространство в четвъртък след среща на управляващата коалиция и веднага предизвика остра обществена реакция. Синдикатите обявиха, че това предложение няма да мине толкова лесно и заплашиха с протести.

В петък Стоянова обясни, че все още се обмисляли текстове и идеята била ограничението да не важи за майка, която взема болничен за гледане на дете. Тя допълни, че "ако предложението беше наше, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет".

"Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки и те настояха, защото участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и правителството да довърши мандата си", каза шефката на бюджетната комисия.

"Горанов беше"

Срещу нейната е думата на секретаря на ВМРО Юлиян Ангелов, че инициатор на предложението е финансовият министър Владислав Горанов.

"Предложенията на "Обединени патриоти", които бяха на коалиционен съвет, са следните: вдигане на минималната пенсия на 250 лева и освобождаване от такса за детска градина на 4,5 и 6-годишните, другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Естествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните", коментира Ангелов.

Финансовият министър: Предложението е общо

Финансовият министър пък отново се върна на обяснението, дадено вчера: предложението е на управляващата коалиция, а оттам нататък "всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува".

"Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в Министерски съвет", каза Горанов в отговор на въпрос кой е предложил орязването.

В четвъртък при представянето на решенията на управляващата коалиция председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че мярката ще намали скока на болничните, който се забелязва преди празници и с който служителите си удължавали почивните дни.

Според работодатели неплащането на първия ден от болничния е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно, е тезата на работодателите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира в Нова телевизия, че промените ще повишат производителността на труда, тъй като "когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил - ще си го получи".

Работодателите смятат, че служителите ще получат четири пъти повече, отколокото ще загубят от неплащането на първия ден от болничния.

В същото време синдикатите обявиха протестна готовност. Това обявиха президентите на двата профсъюза КНСБ и "Подкрепа" – Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Димитров обяви, че предложението е скандално и че няма да намали фалшивите болнични, като ще накаже изрядните: "Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да ѝ вземем горе-долу половината заплата на година, без да обясним защо", заяви президентът на КНСБ.

По изчисления на синдиката една майка взима болнични за гледане на дете средно десет пъти в годината.

Отговорност трябва да се понесе от хората, които издават и представят фалшиви болнични, а не от всички, коментира пред Нова телевизия лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG