Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Покрай сухото гори и суровото". Справедлива ли е идеята първият ден от болничния да не се плаща


До момента първите три дни от болничния се покриваха от работодателя, а следващите - от държавата. Заради големия брой злоупотреби, през последните години работодателите и държавата търсеха решение как да пресекат тази практика, но до момента без резултат. В крайна сметка управляващите намериха решение: първият ден няма да се плаща нито от НОИ, нито от работодателите. Ако тази мярка бъде приета, ще влезе в сила от 1 януари догодина.

“Това е една частична мярка, която не решава проблема, но все пак е по-добре от нищо", коментира пред Свободна Европа Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Предложението на профсъюзите е било първите три дни да бъдат поети от НОИ, но оттам “категорично не желаят, защото става дума за сума в порядъка на 200 милиона годишно”. Според Дечев причината за спора е, че има “ужасни злоупотреби и свободия по отношение на болничните”.

Той припомни, че през 2010 г., по време на гледането на т.нар антикризисни мерки, е подписано споразумение с работодателските организации, в което се казва, че първите три дни се поемат от работодателите за срок от една година.

“Сега поглеждаме календара и виждаме, че годината е 2019-та”, добави Дечев, определяйки последната идея като “умерено половинчато решение, което е в правилната посока”.

Решението, с което управляващите смятат да намалят броя на фалшивите болнични обаче засяга и всички останали, които не злоупотребяват. “В случая покрай сухото гори и суровото, но нека да не забравяме мащаба на суровото”, коментира Дечев.

По думите му работодатели са повдигали въпроса преди месеци, но “сега, след като минаха изборите и вследствие на по-високо заявеното мнение на някои от коалиционните партньори, правителството е решило частично да реши въпроса”.

Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) коментира, че хората, които досега са злоупотребявали, вече биха загубили стимул, но това предложение “наказва и всички хора, които не лъжат системата, плащат си осигуровките и наистина имат нужда от болничен”.

“Сега те ще са ощетени с един ден, което според мен не е правилен подход за правене на политика. Когато държавата се опитва да накаже тези, които лъжат системата, не трябва да го прави по начин, който наказва и тези, които са съвестни и спазват правилата.”

Според Вулджев има по-добро решение за справяне с проблема с фалшивите болнични: “Проблемът е в контрола и че има лекари, които издават такива болнични. Държавата трябва да се погрижи за контрола, а не по този начин.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG