Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд отмени критериите за публикуване на журналистическа информация с лични данни


Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за защита на личните данни, с която бяха въведени 10 критерия, по които ще се преценява дали журналистите са спазили баланса между правото на информация и това на защита на личните данни. Това съобщи сайтът newsLex.bg в петък.

Според магистратите те са твърде общи и могат да създадат риск от произволни тълкувания. Неясните формулировки биха дали на Комисията за защита на личните данни „да разполага с непредвидима власт да ги тълкува не непременно в полза на обществения интерес от плуралистична информация за политиките и дейността на управлението“, се казва в решението.

Конституционният съд подчертава, че „скритите форми на проявление на цензурата могат на практика да се окажат реална заплаха за ефективното упражняване на правото свободно да се изразява и разпространява мнение“.

Съдът смята, че правото на защита на личните данни и правото на свобода на изразяване и информация трябва да се съвместяват в съответствие с утвърденото в съвременния конституционализъм начало за еднакво зачитане на всички основни права. Според Конституционния съд разпоредба не е необходима

Критериите бяха атакувани от депутати от БСП, след като ветото на президента Радев беше отхвърлено от Народното събрание.

Решението в Конституционния съд е взето с 8 на 4 гласа. На особено мнение са конституционните съдии Павлина Панова, Красимир Влахов, Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

Критериите бяха част от промените в Закона за защита на личните данни, направени след влизането в сила на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС миналата година. Те бяха отговорът на законодателя на опасенията за цензура, които изказаха много журналисти и фоторепортери и бяха изведени от практиката на Европейския съд по правата на човека.

След обявяването за противоконституционни на 10-те критерия, продължава да действа общото правило, регламентирано в първата алинея на чл. 25з ЗЗЛД, че „обработването на лични данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изразяване, е законосъобразно, когато се извършва за осъществяване на свободата на изразяване и правото на информация, при зачитане на неприкосновеността на личния живот“.

Сред критериите, приети от парламента, обявени от за противоконституциони от КС са обстоятелствата, целта и влиянието, които разкриването на лични данни в журналистически публикации би имало, длъжността на лицето, за което се разкрива информация, както и „други обстоятелства, относими към конкретния случай“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG