Връзки за достъпност

Извънредни новини

253 къщи за гости ще трябва да върнат 46,4 милиона лева


Къщата за гости на Александър Манолев
Къщата за гости на Александър Манолев

253 производства за общо 46,4 милиона лева са открити до този момент след проверки на къщи за гости, съобщиха в петък вечерта от Държавен фонд „Земеделие“. Въпросните са получии финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Сред санкционираните е и къщата за гости, използвана за лични нужди от бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Той беше обвинен за конфликт на интереси, защото е бил в управата на земеделския фонд, отпуснал над 391 хил. лв. безвъзмездна субсидия за къща за гости, припомня "Медиапул". От този скандал тръгна и проверката на ДФЗ на общо 288 проекта. Към момента са обработени резултатите за 276 от тях. Проектите, на които не е наложена санкция, са едва 23.

По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. От ДФЗ обясняват, че за тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неспазване на ангажимента за създаване на нови работни места, както и липса на активи, за които е изплатена субсидията.

От разплащателната агенция уточняват, че ДФЗ още е в етап по откриване на производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане.

По разпореждане на Министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони, за които 5 годишният период на мониторинг не беше изтекъл. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG