Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП избира нов председател през април


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП е приел решение за започване на процес на нови избори в партията, а през април преди конгреса ще има пряк избор на председател. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНР. Решенията са взети с 86 на 20 гласа.

"Оставка на лидера на БСП не е била искана пред Националния съвет и разцепление в БСП няма", каза самата Нинова.

Междувременно Националният съвет на БСП прие с голямо мнозинство доклада на зам.-председателя и шеф на предизборния щаб Кирил Добрев, според който за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен вот. Отчетът му е подкрепен с 86 гласа "за" срещу 20 "против", съобщи "Медиапул".

По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, съобщи БНР. От пресцентъра на "Позитано" 20 заявиха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства.

Преди началото на заседанието представителят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви, че анализите на резултатите от изборите са важни, но не трябва да се бърза с оставки.

"Пленумът ще мине напрегнато, така че в това няма съмнение. За мен важното е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и с противопоставяне, което може да бъде конструктивно", коментира Стоилов.

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и при ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП.

"От идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война", каза Станишев.

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъства от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП.

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG