Връзки за достъпност

Извънредни новини

Синдикатите готвят протести заради болничните


КТ "Подкрепа" възразява срещу „опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях“. Това става ясно от позицията на Конфедерацията на труда "Подкрепа", цитирана от БТА. Тя е по повод решението на коалиционния съвет на управляващите първият ден от болничния да не се плаща. Синдикатът заяви, че се готви за протест срещу това намерение.

„Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани“, заявяват от синдиката.

Според „Подкрепа“ тази мярка ще принуди хората да ходят на работа болни и така да заразят и колегите си. Лекарите са на мнение, че това ще мотивира много служители да не ползват болнични за остри заразни заболявания, с което пряко ще допринасят за развитие на епидемии. Това би могло да доведе до рязък ръст на разходите за лечение и превенция.

От КТ "Подкрепа" смятат, че от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да спестяват разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа.

Синдикатите алармират и за над 400 "кухи фирми" само в София, създадени единствено с цел да източват осигурителните фондове на НОИ. „Това е главният проблем на системата и той по никакъв начин няма да се реши с допълнително орязване на правата на работниците".

„Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации“, се посочва в позицията.

Според КТ „Подкрепа“ управляващите поставят под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В 25 от всички 28 членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители.

„Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата“, посочват от синдиката.

КТ "Подкрепа" настоява премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджета за 2020 г. изтича на 20 ноември. В случай, че такава среща не се състои, синдикатът е готов да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира „масов, национален протест на работещите български граждани“.

До момента първите три дни от болничния се покриваха от работодателя, а следващите - от държавата. Заради големия брой злоупотреби, през последните години работодателите и държавата търсеха решение как да пресекат тази практика, но до момента без резултат. В крайна сметка управляващите предложиха следното решение: първият ден да не се плаща нито от НОИ, нито от работодателите, а от работника. Ако тази мярка бъде приета, тя ще влезе в сила от 1 януари догодина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG