Връзки за достъпност

Извънредни новини

Замърсяването на въздуха в София с азотен диоксид е два пъти над нормата


Карта на замерването за азотен диоксид в София през октомври
Карта на замерването за азотен диоксид в София през октомври

Замърсяването на въздуха в София с азотен диоксид е опасно високо, съобщиха в понеделник от платформата AirBG.Info. В първия ден от новата седмица от 30 пункта, където са измерени стойностите, нормите са превишени на 29 места.

През октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности от 40 мкг/куб. м. при вдигшване азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит.

“Даните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднозначна - колкото повече трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Време е наистина за спешни мерки”, коментира ръководителят на проект AirBG.Info Стефан Димитров.

Данните на AirBG.info за юни и август показаха чист въздух на 20 места в столицата, а на седем – превишаване на нормите. От септември насам обаче се наблюдава тенденция на покачване на концентрацията на азотен диоксид.

Доброволците на AirBG.Info поставят на 30 различни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези тръби се сменят и се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните.

"Не се разхождайте и не спортувайте в близост до автомобилния трафик, дори да сте в градина или парк! Избягвайте местата, където има задръствания от коли – там има много от опасния газ", призовава Стефан Димитров. На шофьорите той препоръчва да не отварят прозорците на колите си в задръствания и да пътуват в ненатоварените часове на деня.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната смърт, причинена от замърсяване на въздуха, достига половин милион души.

В България почти 1000 души годишно умират преждевременно от азотен двуокис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG