Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращите в Грузия, които искат нови избори


Полицията започна следобед да разпръсква протестиращите пред грузинския парламент с водни струи и сълзотворен газ
Полицията започна следобед да разпръсква протестиращите пред грузинския парламент с водни струи и сълзотворен газ

Полицията започна да разпръсква с водни струи и сълзотворен газ демонстратите, блокиращи входовете на грузинския парламент в Тбилиси в понеделник. Протестиращите настояват за предсрочни избори четвърти ден.

Гражданските протести започнаха в четвъртък, когато парламентът реши промяната на избирателната система от мажоритарна в пропорционална да бъде отложена за 2024 г., вместо да се използва на насрочените за догодина избори, както беше обещано.

В неделя над 20 000 души се събраха пред сградата на парламента в Тбилиси, развявайки знамена на ЕС, НАТО и Грузия.

Съединените щати и Европейският съюз изразиха солидарност с антиправителствените протести. В съвместно изявление посолствата на САЩ и ЕС в Тбилиси посочват, че „признават дълбокото разочарование на голяма част от грузинското общество от неспособността на парламента да приеме конституционните изменения, необходими за преминаване към напълно пропорционални парламентарни избори през 2020 г.“

"Ние изцяло подкрепяме правото на мирни събрания и свобода на изразяване на мнение", се казва в изявлението на дипломатическите мисии.

Опозиционните партии призоваха за протестите, обединявайки се срещу управляващата партия "Грузинска мечта". Те обвиниха олигарха и лидер на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили, че стои зад отказа за промяна на избирателната система.

Протестиращите твърдят, че управляващата партия несправедливо се възползва от сегашната система за гласуване. „Грузинска мечта“ спечели близо 77 процента от местата на парламентарните избори през 2016 г., въпреки че събра едва 48,7 процента от гласовете. Опозицията обяви изборите за фалшифицирани.

На власт от 2012 г., подкрепата за „Грузинска мечта“ на фона на недоволство от икономическата стагнация и усещането за отстъпление от ангажимента си към демокрацията. Критиците обвиняват Иванишвили в преследване на политически противници, задушаване на критични медии и създаване на корумпирана политическа система, където неговите частни интереси доминират при вземането на решения в правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG