Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Исках само да питам защо няма топла вода". Как жена падна в краката на Медведев


Татяна Кадукина
Татяна Кадукина

Миналата седмица премиерът на Русия Дмитрий Медведев бе на посещение в Алтай. Най-популярните кадри от тази визита показват как една възрастна жена пада на колене в снега пред министър-председателя, за да поиска помощ. Нейният проблем е, че в дома си няма течаща топла вода от три години, а местните институции не й обръщат внимание. Така Татяна Кадукина от село Санниково, Първомайски район, стана известна в цяла Русия.

Няколко дни по-късно кореспондент на Радио Свободна Европа се среща с нея в дома й. Топла вода още няма. Разговорът е прекъснат от телефонно позвъняване от градския съд. Питат я кога може да получи решение по едно от делата. Кадукина води поредица от дела срещу местната топлофикация и търси компенсации заради отказа да й предоставят услуга – в дома й няма както отопление, така и топла вода. „Сега съм болна, не мога да дойда“, отговаря Кадукина. Разбират се, че документите ще бъдат пратени с препоръчана поща

„Сега вече се обаждат, казват ми какво става. До онзи ден трябваше аз да ги търся непрекъснато. Казваха ми, че трябва да отида до Новоалтайск, където се намира съдът. Обясних им, че нямам пари за пътуване. „Когато имате пари – тогава ще си получите документите“ - така ми отговаряха". Отношението се променя след 13 ноември, когато тя се среща с Медведев.

Татяна Кадукина живее в общинско жилище. От години прави опити да стане клиент на местната топлофикация. Отговорът е, че сградата не е предвидена за това. Електрическата инсталация обаче също не е предвидена за отопление и редовно гори. Заради честите токови удари, Татяна наскоро е трябвало да купи нова пералня. Пожарната служба ги предупреждава, че натоварването на електрическата инсталация е опасно. С този документ те отиват в общината. От там ги препращат в комуналната служба, която управлява топлофикацията. Никой не взима решение. В този омагьосан кръг са общо 140 семейства в няколко съседни блока.

„Тогава разбрах, че министър-председателят ще идва на някакво мероприятие. Така реших да отида да потърся помощ от него. Не искаха да ме пускат обаче. Ръководителите знаеха, че ще се опитам да стигна до Медведев и не искаха да си имат неприятности. Една жена от кметството ми каза: „Нали знаеш, че и без това никой няма да те чуе“. Тогава аз я попитах: „Защо се държите така грубо, та още сте много млада?“

Татяна не получава съдействие от местните власти и решава да действа сама. Когато вижда Медведев да се приближава към Дома на културата, тя започва да крещи. Вниманието на Медведев е привлечено и после следва сцената, която вече всички знаят.

Жената разказва, че не е имала намерение да пада на колене. „Някой ме спъна – неволно или нарочно. Не знам. Просто се спънах и се озовах на колене пред него“. После в някои медии пише, че Татяна се е почувствала унижена.

„Още тогава им обясних на журналистите. Унижена се почувствах много по-рано. Унижението е от това, че трябва да стигам до премиера, за да питам защо нямаме топла вода. Това е унижението – че моят проблем не може да бъде решен от никой тук. В нашия вход имаше една жена, която е преживяла блокадата на Ленинград. Заедно писахме жалби, ходихме къде ли не. Никой обаче не искаше да ни чуе. Тя почина наскоро“.

След срещата на Татяна Кадукина с Дмитрий Медведев, някои от местните хора я упрекнали, че е опозорила селото. Днес Татяна е в болница с нервна криза. Местните власти обявиха, че отделят 20-25 милиона рубли (550 – 700 хиляди лева) за ремонт на топлоснабдителната мрежа в Санниково.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG