Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жюстин Томс и нейното "Училище за бъдеще"


Жюстин Томс
Жюстин Томс

Тя е родена през 1971 година в София. Завършва три висши образования в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – философия, педагогика и френска филология. В момента се занимава с дигитален маркетинг – има собствена агенция, а иначе знанията си предава на студентите в Нов български университет и СофтУни. На българската аудитория в интернет Жюстин Томс е позната добре. А в момента скорост набира поредната ѝ нова инициатива.

Става дума за "Училище за бъдеще". Инициативата е изцяло доброволна и е насочена към учители и директори на училища в България.

"Нашата амбиция е да създадем събитие с висока стойност, по време на което да обменим взаимен опит в добрите практики на преподаване. За целта, лектори на събитието са визионери с дългогодишна практика в образователната система, които не са просто част от промяната, а са нейни създатели", пишат за идеята си Томс и Ваня Ананиева.

Най-голямото удовлетворение за тях е вдъхновеният ученик. Те вярват, че доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики.

Пред Свободна Европа Жюстин Томс разказва, че миналата година по това време се е провело първото "Училище за бъдеще". А тази година до момента то се е случвало три пъти. "Всеки път идват около 100 души от цялата страна. Идват преподаватели както от столичните елитни, частни гимназии, така от училища в ромски махали по страната", разказва Томс. "Искаме да мотивираме повече учители да потърсят съвременни методи на преподаване", добавя тя.

По думите ѝ на последното "Училище за бъдеще", чийто лекционен курс е завършил преди ден, дори е имало детски учители. "Останаха много впечатлени, че има методи, по които да привличат вниманието на децата още от детската градина и да работят с тях", обяснява тя.

Томс подчертава, че всичко в инициативата е на доброволни начала. А хората, които пътуват от цялата страна до София, идват в свободното си време като си плащат пътните и престоя.

"Ние ги срещаме с успешни българи, а целта е да разкажат как са станали успешни – някои техни опитности с образованието са успешни, а други не. Но точно затова трябва да се говори за всичко", казва Томс. И добавя: "Затова е училище за бъдеще - искаме да говорим за нашите деца, които сега излизат от училище".

По думите ѝ амбицията е инициативата да излезе от София. "Искаме да правим регионални форуми и уъркшопи. И да се съсредоточим върху конкретни теми. Например взаимоотношенията "училище-родители", защото на всички им е ясно, че ужким училището и родителите имат еднакви цели, но не е точно така", казва Томс, която е майка на три деца. "Искаме да говорим с повече хора за интернет и технологиите – и като опасност, но и като възможност. Да показваме трикове за запазване вниманието на децата", разказва преподавателката.

На въпрос защо изобщо се занимава с това в свободното си време, Томс казва: "Целта ми е да променям климата в България". И уточнява: "Да, той подлежи на промяна. Става бавно, но пък устойчиво".

XS
SM
MD
LG