Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нежеланието е видимо". Съдия от ЕСПЧ за отказа на София да контролира главния прокурор


Йонко Грозев

България е длъжна да осигури контрол над главния прокурор, ако иска да е член на Съвета на Европа. Това става ясно от интервю на българския съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Йонко Грозев пред "Медиапул". "Влиянието на главния прокурор осигурява политически комфорт на управляващите, но създава проблем от гледна точка на независимостта на съда", казва съдия Грозев.

Интервюто идва дни след окончателния избор на Иван Гешев за главен прокурор - пост, за който нямаше алтернативна кандидатура, но който предвижда седемгодишен мандат без възможност за ефективен контрол над избрания.

Съдия Грозев уточнява, че необходимостта от реформа, позволяваща разследване на главния прокурор, е породена от делото "Колеви срещу България", гледано в ЕСПЧ преди 10 години. Тогава е установено, че действащият към онова време главен прокурор Никола Филчев не може да бъде разследван, което води дотам, че държавата не може да проведе и ефективно разследване на разглежданото престъпление. Оттогава се сменят четири правителства и "нежеланието [да се въведе контрол над главния прокурор] е видимо", казва Йонко Грозев.

"Държавите са длъжни не само да плащат обезщетенията, но и да прилагат общите мерки, които съдът изисква от тях за предотвратяване на бъдещи нарушения. Ако България иска да бъде член на Съвета на Европа с всичките следващи от това позитиви за държавата, тя не може да си позволи да не изпълнява решение на съда", казва съдия Грозев.

Той посочва, че общият принцип в установяването на контрол над главния прокурор е разследващият да бъде независим от разследвания. Така Грозев коментира предложението за реформа на министър Данаил Кирилов, според което главният прокурор би могъл да се разследва от негов подчинен.

"На върха на българската прокуратура стои главният прокурор, което прави проблемно разследването му от който и да е прокурор", каза Грозев. По думите му, трябва да се създаде процедура, в която външен за прокуратурата орган да може да започне и да проведе наказателно разследване. "Тази възможност трябва да е обезпечена и с необходимия за това ресурс", смята той.

Помолен да коментира тезата на министър Кирилов за зависимост включително и на съдиите (в случая – от председателя на ВКС), съдия Грозев посочва, че тяхното положение "очевидно не е същото", като това на прокурорите. Съдът има хоризонтална структура, а "неговата независимост е гарантирана и от процедурата, която е публична. Съдията е длъжен да прилага закона по съвест и никой не може да му дава указания за разлика от прокурорите", казва още Йонко Грозев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG