Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един ден на премиера. Проблемът с болничните - решен, екокатастрофа - предотвратена


Премиерът Бойко Борисов

Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Това съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР.

„Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам“, каза премиерът.

В търсене на решение за злоупотребата с болнични, миналата седмица управляващите предложиха първият ден да не се плаща нито от НОИ, нито от работодателите. До момента първите три дни от болничния се покриваха от работодателя, а следващите - от държавата.

„Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, ако толкова искаме – демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. „Ще обсъждаме в тристранката този проблем, свързан с болничните листове, с ТЕЛК-овете“, каза Борисов.

Министър-председателят коментира всичко това при проверка на строежа магистрала „Хемус“. Борисов се скара на строителите: "Още един път да ме скарате с еколозите - ще видите какво ще ви направя".

Острата вербална реакция на премиера е провокирана от сигнал на риболовен клуб, че районът е заплашен от екологична катастрофа, причинена от събирането на баластра от коритото на река Вит. Впоследстие от Агенция "Пътна инфраструктира" обявиха, цитирани от Дневник, че те не са поръчвали никакви дейност край реката.

От видеото, качено във "Фейсбук" профила на Борисов тази сутрин, все пак стана ясно, че влизането на тежка техника в коритото има връзка със строежа на "Хемус".

Премиерът е разпоредил на строителните инженери още днес да извикат природозащитните организации при участъка край река Вит и да им обяснят, че се извършват аварийни дейности по почистването на коритото на реката.

По думите на Борисов, ако бъдат установени действия извън обхвата на заповедта на областния управител, виновните ще бъдат санкционирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG