Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС планира да изхарчи всяко пето евро за климата през 2020 г.


Бюджетът на ЕС за 2020 г. е последният на бюджетния комисар Гюнтер Йотингер, който напуска Европейската комисия в края на месеца
Бюджетът на ЕС за 2020 г. е последният на бюджетния комисар Гюнтер Йотингер, който напуска Европейската комисия в края на месеца

Европейският съюз ще похарчи 500 млн. евро повече за борба с климатичните промени, след като във вторник Европейският парламент и страните членки се договориха за разходите на ЕС за 2020 г. Така 21 на сто от разходите на ЕС, или една пета от средствата, ще бъдат насочени към проекти, свързани с климата в различни области като транспорт, екология, наука и др.

Догодина ЕС ще разполага с бюджет от 153,57 млрд. евро, 93% от тях са насочени към европейски програми и 7 на сто за издръжка на европейските институции. Сумата съвпада с първоначалните разчети на Европейската комисия, след като Европейският парламент не успя да се наложи за увеличаване на бюджета, а страните членки - за неговото намаляване.

Бюджетът за 2020 г. ще е с 3,4% по-голям от тазгодишния, тъй като Европейската комисия е планирала повече средства за плащане по европейски проекти. В последната година на настоящия бюджетен цикъл повече проекти са във финална фаза и предстои изпращане на фактури за осребряване на разходите.

Договореността, постигната от Съвета и парламента тази нощ, ще осигури плащанията на земеделските субсиди (58 млрд. евро) и планираните средства по други програми. 50 млн. евро повече са предвидени за програмата за студентски обмен „Еразъм +“, чийто общ бюджет става 2,9 млрд. евро, и 28 млн. за инициативите за младежка заетост.

През следващата година ЕС е готов да плати 58,65 милиарда евро по структурните фондове, които се използват за догонване от изоставащите на по-напредналите страни членки.

Разходите за издръжката на европейските институции също нарастват с 3,3% до 10,2575 млрд. евро.

Планираните разходи са направени с презумцията, че Великобритания, която планира да излезе от ЕС на 31 януари, ще продължи да плаща вноските си към бюджета. Ангажиментът се съдържа в споразумението за напускане, което все още предстои да бъде ратифицирано от британския и от Европейския парламент. Засега Брюксел не се наема да прогнозира дали Лондон ще продължи да плаща, ако напусне ЕС без сделка.

Бюджетът на ЕС е съставен от вноски на страните членки и от собствени приходи. Българското правителство е заложило в националния бюджет за 2020 г. почти 1, 4 млрд. лева (1 397 382 300 лв.) за вноска към бюджета на ЕС.

Предстои парламентът и съветът да формализират споразумението си през следващите дни, след което бюджетът ще бъде официално приет.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG