Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследване на бТВ разкрива как БФС харчи държавни пари за детски екипи


Преди месец органите на реда нахлуха в офисите на БФС, като оповестената причина бе разследване на уредени мачове
Преди месец органите на реда нахлуха в офисите на БФС, като оповестената причина бе разследване на уредени мачове

Българският футболен съюз (БФС) е похарчил един милион лева за близо 34 хиляди екипа по програма за развитие на детско-юношеския футбол, финансирана от Министерството на младежта и спорта (ММС). Разследване на бТВ показва обаче, че договорите за доставка на екипировка са подписвани с фирми, собственост на афганистански граждани на по-високи цени от пазарните. Една от фирмите дори е със седалище в регион в Афганистан, където от десетилетия има неспиращи размирици.

Футболният съюз е сключил договор с дружеството „Белал Сохайб“, което е регистрирано в град Мазар-и-Шариф в Афганистан. Сделката е била на стойност 335 хил. лева.

В следващите две години футболният съюз сключва идентични договори с фирми, които отново са представлявани от афганистански граждани, само че с фирма „Космос Кидс 2013 ООД“, която е регистрирана в София. Управителят на дружеството – Мария Хакимзада, чийто подписи стоят под двата договора, обаче отрича да е сключвала подобни сделки.

Пред бТВ зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов коментира, че фирмите са били избирани, след като са изпращани „писма-покани“, а договорите са сключвани с такива дружества, тъй като по-големите производители не са проявявали интерес. Той отрича да е имало каквито и да е злоупотреби при реализирането на програмата, за която се харчат публични средства.

В разследването си бТВ показва, че бройката на екипите, отговаря на 1/5 от общия брой на момчетата между 10 и 14 години в България. Екипът на телевизията пита собственик на футболен клуб дали е получавал такава екипировка за децата. Той отговаря, че не е получавал екипировка и че не е чувал това да се е случвало в други клубове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG