Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция прекрати делото за изнасилване срещу Джулиан Асандж


Делото срещу Джулиан Асандж е прекратено поради липса на достатъчно доказателства
Делото срещу Джулиан Асандж е прекратено поради липса на достатъчно доказателства

Швеция прекрати делото за изнасилване срещу създателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, съобщи шведски прокурор, цитиран от „Ройтерс“.

„След извършването на цялостна оценка на всичко, което се установи по време на предварителното разследване, преценявам, че наличните доказателства не са достатъчни за повдигане на обвинение“, каза зам.-главният прокурор Ева-Мари Першон. Делото бе подновено през май по искане на предполагаемата жертва на сексуалното посегателство.

През април Асанж бе арестуван в Лондон, след като в продължение на 7 години живееше в посолството на Еквадор в британската столица като политически бежанец. Той бе осъден на 50 седмици затвор заради това, че през 2012 г. е нарушил условията по гаранцията си във Великобритания преди да се укрие в посолството.

Основателят на „Уикилийкс“ е преследван и от прокуратурата в САЩ, която настоява за неговата екстрадиция. Американските власти твърдят, че Асандж е влязъл в заговор с бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ с цел проникване в компютърни мрежи и получаване на класифицирана информация. Обвиненията гласят също, че Асандж е оказал помощ на бившия американски военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на правителствен компютър с класифицирана информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG