Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски и Доган не са разбрали, че са мишена на схема за изнудване


Депутатът от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган твърдят, че не са били изнудвани
Депутатът от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган твърдят, че не са били изнудвани

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и народният представител на партията Делян Пеевски не са разбрали, че организирана престъпна група е искала да ги изнудва. Това става ясно от показанията им пред специализираната прокуратура, водеща дело срещу двама румънци и един българин, за които се твърди, че са искали от двамата политици 12 млн. евро, за да заличат имента им от доклад за контрабанда, съобщава "Медиапул".

Апелативният специализиран съд в сряда отново отхвърли искането бившия офицер от румънската служба за борба с организираната престъпност Дорин Йордаке да бъде пуснат от следственият арест. Той е задържан в продължение на вече 7 месеца. Обвиняемият заедно с него българин Дилиян Георгиев е освободен, а все още се издирва другият румънец, за който спецпоркуратурата твърди, че е част от групата – Овидиу Семенеску.

Доган и Пеевски са били разпитани през миналия месец и са заявили, че не познават обвиняемите, не са чували за готвена схема за изнудване и никой не се е свързал с тях, за да им поиска пари. Тези показания са използвани като аргумент от адвокатите на Йордаке, според които, поради липса на доказателства, клиентът им трябва да бъде освободен от ареста. Спецсъдът обаче отказва.

За разследването водено срещу престъпната група се разбра в края на септември. Тогава стана ясно, че обвиненията на спецпрокуратурата се крепят основно на показананията на таен свидетел, който според защитата е охранителният бос Иван Петлешков. Пред прокурорите той е заявил, че се е срещнал с тримата обвиняеми през 2018 г. в Букурещ, където му е бил показан тайният доклад, след което е отишъл в ДАНС, където е получил инструкции как да действа след това.

Спецпрокуратурата твърди, че докладът е съдържал сведения за контрабанда на цигари от „Булгартабак“ , от която са се финансирали терористични организации като „Ислямска държава“, „Ал Нусра“, ПКК и режима на сирийски лидер Башар Асад. В него се споменавали имената на Пеевски и Доган, а самият доклад е бил предназачен за Европейската комисия и други европейски институции. Такъв документ обаче не фигурира като доказателство по делото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG