Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малтийски бизнесмен е задържан за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция


Йорген Фенек бе задържан, след като на предполагаем съучастник в убийството бе предложена защита от наказателно преследване срещу показания
Йорген Фенек бе задържан, след като на предполагаем съучастник в убийството бе предложена защита от наказателно преследване срещу показания

Малтийският бизнесмен Йорген Фенек е бил задържан във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, предават световните агенции. Арестът идва по-малко от 24 часа, след като министър-председателят на островната държава Йосеф Мускат предложи защита от наказателно преследване на предполагаем съучастник в престъплението в замяна на показания.

Фенек е задържан на борда на личната си яхта рано в сряда. Той е начело на организация, занимаваща се с недвижимо имущество и е директор на енергийната компания Електрогас.

Освен това е свързван и със собствеността на регистрираната в Дубай компания „17 Black“. През юни декларация на Съвета на Европа свърза дубайската фирма с „фундаментална слабост“ на държавата, която е позволила огромни скандали в страната да не бъдат проверявани. Фенек е подозиран и за участие в схеми за пране на пари.

Начинът, по който разследването на убийството на журналистката бе водено, предизвика редица критики от страна на международната общност.

Сделката със съучастника в престъплението бе определена като "безпрецентен" ход от страна на Мускат. Самият той обаче декларира, че предложението му е валидно само при условие да бъдат посочени поръчителите на покушението.

Дафне Каруана Галиция бе разследващ журналист с повече от 30 години опит. Заради постоянните си разследвания срещу корупцията в политическия елит на страната, сайтът "Политико" я нарече „жената Уикилийкс“. Журналистката бе убита при взрив на кола край дома ѝ през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG