Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кой допусна това?" Безводният Перник в часа на протеста


Сградата на ВиК Перник
Сградата на ВиК Перник

Три прозореца в сряда разделиха Перник на две. "Дано ви е хубав телефонът, да ги снимате ония от другата страна на прозореца" – ядосано подмята мъж от улицата. Току що си е захвърлил цигарата, за да вика и той като десетките наоколо: "О-став-ка!" Чак когато викът се изчерпва, се обръща към нас със съвета какво да снимаме: "Не знам кои седят вътре – казва. Приличат на обикновени чиновници на ВиК. Но ги гледам какво правят – стоят зад стъклото и ни се смеят."

Жена над 30-те дочува това и добавя през зъби: "Хем са жени. На какво се смеят, като и те са от Перник. И те нямат вода".

Стоим на уличното платно пред сградата на ВиК в 120-хилядния град. Стотина души протестират заради режима на водата, въведен в понеделник. Според официално оповестения график вода има сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа, но този ред като че ли не се взима насериозно.

"Идва много малко вода, и то кална", казва жена, която живее на осмия етаж в един от блоковете. Мъж със спортна лента на главата вдига в недоумение вежди, докато обяснява, че неговата вода пък изобщо не е спирала. После добавя, че го е срам от малкото хора на протеста. Не изговаря на глас общоизвестното: че режимът засяга не само Перник, но и селата наоколо, захранвани от язовир "Студена". А водата в този водоем всеки момент ще спадне под 20 процента.

"Витанов! Излез бе, мишок!" – провиква се някой зад нас. Има предвид шефа на ВиК, скрит някъде в сградата, пред която е протестът. До него са допуснати само двама души, представляващи протестиращите.

"Витанов! Излез бе, мишок!" – провиква се някой зад нас


Малко по-късно научаваме, че самият Витанов почти не е обелил и дума, оставяйки на свой заместник възможността да води разговора. Познаваме това мълчание от телефонната слушалка и от дните, в които неуспешно се опитваме да се свържем с него и да разберем причините за това, което става в Перник.

В сряда откриваме, че входът на ВиК е заварден от два реда полицаи със завидна видимост към протестиращите – застанали са на последното шесто стъпало от стълбите, водещи към институцията. Плътно до първото стъпало идва ред на нов полицейски кордон, почти опрян до нещо далеч по-непроходимо – стативите на операторите. Много са. Все пак не се случва всеки ден някой голям европейски град да осъмне без вода и да знае, че така ще е месеци наред. По официална информация на Министерството на регионалното развитие – до 20 април 2020.

"Те са знаели, че водата е на изчерпване, че водата намалява със всеки един ден, но никой нищо не е казал. Чакали са изборите [да минат]", казва жена с бежово яке и ефирен шал, която току-що е наблюдавала най-критичната сцена от деня: двайсетина протестиращи се опитват да влязат в сградата на ВиК, но са отблъснати от полицаите. "Затова хората искат да влязат – защото очакваме отговори. Защо не е съобщено и защо не е предприета нито една стъпка, която да облекчи режима на перничани" – пита жената.

Двайсетина протестиращи се опитват да влязат в сградата на ВиК, но са отблъснати от полицаите


Покрай нея в този момент минава майка с бебешка количка. Така бебетата на протеста стават три. Има и бременни жени. Млад баща обяснява, че не може да изкъпе синеокото момиченце, което държи на ръце и изброява арсенала, с който си служи: бързовари, канчета, бидони. Жена с прибрана назад коса рязко сваля черните си очила, за да се види колко широко е отворила очи в гневно възклицание: "Какво ще стане, като се разболее някой от хепатит? В болницата също спират водата. Кой допусна това?"

Недоизказаното на тази тясна пернишка улица е известно от телевизиите – месеци наред всеки човек е имал достъп до язовира и до онези части от него, които приличат на лунен пейзаж. Писма на граждани са изпращани до общината и до ВиК, снимки на почти празния язовир са изпълвали социалните мрежи.

Докато тече негодуванието, четирима полицаи са застанали точно пред прозорците на партерния етаж, които мъжът с цигарата искаше да снимаме. Спуснати са вертикални щори, зад които се мяркат неразпознаваеми фигури, на които някои приписват подигравка с протеста. Още не знаят, че няколко часа по-късно шефът им ще бъде уволнен, а от МРРБ ще потвърдят всичко, което и без това е обществена тайна за Перник: че от януари до октомври 2019 г. притокът на водата на язовир "Студена" е бил 4 пъти по-малък от обичайното и това е било добре известно. Времето за действие на ВиК е било в края на пролетта и началото на лятото, но институцията се е задействала чак през октомври.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG