Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да има възмездие". По нареждане на Борисов болнични директори са отстранени заради смъртта на дете


Премиерът е разпоредил на Кирил Ананиев да отстрани директорите на трите болници, свързани със случая
Премиерът е разпоредил на Кирил Ананиев да отстрани директорите на трите болници, свързани със случая

По нареждане на министър-председателя Бойко Борисов директорите на три болници в София бяха временно отстранени от здравния министър Кирил Ананиев заради смъртта на дете. На заседанието на кабинета в сряда премиерът разпореди по случая „да има възмездие“, въпреки че образуваната проверка все още не е приключила.

Отстранени са директорите на Специализираната болница за лечение на детски болести „Иван Митев“, болница „Лозенец“ и института за спешна помощ „Пирогов“. Отстранена е също и д-р Елена Георгиева, която е лекувала детето в детската болница.

Според родителите тя не е искала да приеме тригодишния им син. Те също така твърдят, че две от болниците първоначално са отказали да приемат детето им, а в последствие то е прието, но е прехвърлено към трета, където е починало.

"Трябва да има възмездие по случая с починалото 3-годишно дете. Искам Ананиев да отстрани всички директори на болници, замесени в процеса със смъртта на тригодишното дете. Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите, трябва да има възмездие“, каза Борисов.

Според предварителна информация причината за смъртта на детето е двустранна хеморагична пневмония. Историята, която бе разказана от бТВ, започва в четвъртък сутринта, когато родителите на детето отиват в столичната Педиатрия, където по думите им 2 часа никой не им е обърнал внимание.

След това отиват в правителствената болница „Лозенец“, където след преглед на детето е назначено домашно лечение. Заради влошаването на състоянието му обаче родителите се връщат заедно със сина си в Педиатрията, където чакат още 2 часа за хоспитализация тъй като няма свободни легла. След още 2 часа състоянието на детето отново се влошава и то е прехвърлено в „Пирогов“, където умира.

Междувременно от екипа на Педиатрията излязоха с декларация в подкрепа на колегите си, участвали в диагностирцирането и лечението на детето, както и към директора на болницата д-р Димитър Русинов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG