Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шамарът не възпитава. Милена Кадиева и мисията ѝ срещу домашното насилие


Адв. Милена Кадиева
Адв. Милена Кадиева

"Най-трудно е да приемем, че голяма част от клиентите ни се връщат при насилниците си поради страх, зависимост, включително финансова и липса на подкрепяща среда. Знаем какво ще продължават да преживяват в средата си, изпълнена с насилие, но можем само да им кажем, че вратите ни са винаги отворени за тях и когато са готови да предприемат стъпки за излизане от средата на насилие ще бъдем там, за да им помогнем."

Това казва адвокат Милена Кадиева в блиц интервю пред Националната мрежа за децата, публикувано ит в сайта на ръководената от нея Фондация "Джендър инициативи". Освен изпълнителен директор на организацията, тя е и неин основател.

"Джендър инициативи" официално съществува от 2011 г., но екипът ѝ е реализирал над 10 програми и проекти за защита от домашното насилие от 2002 г. насам, включително и съвместно с местни институции като общината, полицията, съда, други неправителствени организации и медии.

Самата Кадиева има над 19-годишен юридически опит, по-голямата част от който – в областта на защитата на човешките права. Всяка години заедно с колегите ѝ във фондацията предоставят безплатни консултации на над 500 потърпевши от домашно и сексуално насилие, трафик на хора и дискриминация. По думите ѝ над 95% от тях са жени.

Адвокат Кадиева споделя, че приема като мисия желанието си да промени манталитета на много хора в България, че "един шамар не е насилие, а метод на възпитание и разбирането им, че агресивното поведение не само е приемливо, но е и важно, за да се постигне някакъв успех в обществото".

Тази седмица тя бе класирана сред трите финалистки на номинациите за наградите "Жени на Европа за 2019" в категория "Жена на действието". На церемонията по връчването на наградите в Брюксел на 4 декември се очаква да присъства шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която е сред финалните номинации и основен фаворит за наградата "Жена в младежкия активизъм" за 2019 г. Останалите категории са "Жена с политическа сила" и "Жена в бизнеса".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG