Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият шеф на ЕНП Доналд Туск: Страхът управлява политиката


Доналд Туск беше избран с 93 процента за председател на ЕНП
Доналд Туск беше избран с 93 процента за председател на ЕНП

Страхът повече от всичко останало определя политическите решения. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Загреб.

Туск беше избран за председател на ЕНП с 93 процента от делегатите на конгреса в сряда вечер.

"Във времена на несигурност, в които всичко се променя, хората искат да са сигурни и в безопасност. Искат да знаят, че тези на власт няма да ги изоставят, да обърнат гръб на проблемите им. Който най-добре отговори на тези нужди, получава доверието на публиката", каза Туск.

Според него популистите печелят именно от стремежа на хората към "ред, хармония и желание да разбират какво се случва около тях". Туск се позова на традициите, културните кодове и самоиденфикацията като част от по-големи общества, като средства да се достигне до хората.

"Ние не бива да жертваме ценности като гражданските свободи, върховенството на правото и почтеността в публичния живот на олтара на сигурността и реда, защото просто не е нужно. Защото те не се изключват едни други", посочи Туск и добави, че само тези политици, които могат да създадат усещането за сигурност, без да отнемат гражданските свободи, биха могли да разчитат на успех.

Новият председател на европейските християн-демократи призова партийния актив да не бъде скучен, да бъде почтен и да казва на хората какво мисли, защото "истината и почтеността не могат да са безпомощни пред пропагандата и фалшивите новини".

"След пет години като главен бюрократ, аз съм готов за битки. Надявам се и вие", заяви полският политик, който в края на месеца напуска председателския пост в Европейския съвет след два мандата.

С 491 гласа “за” и 37 “против” той заменя начело на ЕНП французина Жозеф Дол, който беше партиен председател през последните шест години. Туск беше единствен кандидат за поста.

В последната си реч пред ЕНП Доул заяви, че Туск е “точният човек в точното време” и му обеща, че ръководството на партията ще му е по-лесно от това на европейските лидери.

Доналд Туск, който е бивш премиер на Полша и активист на "Солидарност", е първият източноевропеец начело на европейска институция. Мястото му от 1 декември ще заеме настоящият белгийски премиер Шарл Мишел.

При приемането на поста Туск, който е известен с чувството си за хумор каза, че е “по-добре да си действащ президент, отколкото бивш” и предложи за генерален секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истуриц, заемащ тази длъжност от 2002 г. за нов тригодишен мандат.

В четвъртък ЕНП ще избере и ковчежник и 10 зам.-председатели. Дванадесет души са се кандидатирали за ръководството на ЕНП. Сред тях е и Мария Габриел, еврокомисар от България. Йоханес Хан, който ще бъде еврокомисар за бюджета в следващата Еврокомисия, е номиниран за преизбиране, както и бившият шеф на Европейския парламент и евродепутат Антонио Таяни.

Шест от 12-имата кандидати са евродепутати: германецът Дейвид Макалистър (шеф на външната комисия на ЕП), румънецът Зигфрид Марешан, португалецът Пауло Рангел, Иван Щефанец от Словакия и холандката Естер де Ланге. За места се борят и ирландският европейски министър Хелън Макенти, бившият евродепутат от Франция Франк Пруст, бившият финландски финансов министър Петери Орпо, и кипърският депутат Авероф Неофиту.

Бившият германски земеделски и транспортен министър Кристиян Шмит е единствен кандидат за партиен ковчежник.

Мария Габриел е първата българка, която се номинира в ръководството на ЕНП, след 2009 г., когато зам.-председател на европейската партия беше неуспешният кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Тя беше издигната за преизбиране от ГЕРБ през 2012 г., но не успя да събере достатъчна подкрепа. Гласуването е тайно като делегатите на конгреса пускат вота си в урни, поставени пред залата на „Арената“ в Загреб. Резултатите ще бъдат огласени в четвъртък по обед.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG