Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин не изключва страни от Източна Европа да напуснат ЕС


Владимир Путин
Владимир Путин

Президентът на Руската федерация Владимир Путин не изключва възможността страни от Източна Европа след няколко години да решат да напуснат ЕС, предаде ТАСС.

„Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. Не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС“, коментира Путин.

Според него противоречията в рамките на блока са породени именно от особеностите на разпределението на данъците. Руският държавен глава коментира и въпроса с „руската заплаха“ и обяви, че това е измислица на „онези, които искат да трупат капитал от този мит“. По думите му подобна теза е изказвана години наред от САЩ, които са искали да им се плаща в замяна на помощ срещу Съветския съюз.

„Днес това вече не работи. Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия не се кани да напада никого", подчерта Путин.

Той изрази надежда, че новият украински президент Володимир Зеленски ще успее да разреши конфликта със сепаратистите в източната част на страната.

Редица международни организации обвиняват Кремъл в подпомагане на сепаратистите в Източна Украйна. Огромна част от страните в света, включително организации като ООН, ЕС и НАТО, пък не признават референдума за присъединяването на Крим към Русия и считат действията на Москва в региона за нелегетимни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG