Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Амнести интернешънъл": "Гугъл" и "Фейсбук" са заплаха за човешките права


Технологичните гиганти придобиват все по-голям контрол над живота на милиарди хора по света
Технологичните гиганти придобиват все по-голям контрол над живота на милиарди хора по света

Наблюдението на милиарди хора, извършвано от "Фейсбук" и "Гугъл" представлява систематична заплаха за правата на човека, предупреждава „Аменести интернешънъл“ в свой доклад. От организацията изтъкват как бизнесмоделът на двете компании, свързан с наблюдение, е несъвместим с правото на поверителност и представлява систематична заплаха за редица други права, каквито са свободата на мнение и изразяване, свободата на мисълта, правата за равенство и липса на дискриминация. От Амнести призовават за радикални трансформации в двата технологични гиганта.

„Гугъл и Фейсбук доминират нашия съвременен живот чрез сдобиването с несравнима сила в дигиталния свят, идваща от събирането на и монетизирането на данните на милиарди хора. Скритият контрол, който те упражняват върху дигиталното ни битие, подкопава основите на представата за поверителност и лично пространство, което е едно от основните предизвикателства за правата на човека днес“ казва Куми Найдо, генералният секретар на „Амнести интернешънъл“.

„За да можем в дигиталната ера да опазим основните човешки ценности – достойнството, автономността и поверителността - се нуждаем от радикално преразглеждане на начина, по който работят технологичните гиганти. Трябва ни също и промяна в посока на интернет, който има човешките права в сърцевината си“, заявява още той.

Като изключим Китай, "Гугъл" и "Фейсбук" доминират основната част от комуникационните канали в света. Множеството платформи, които те управляват, сред които са "Фейсбук", "Инстаграм", търсачката на "Гугъл", "Ю Тюб", са в основата на начина, по който хората търсят и споделят информация, влизат в дебати и вземат участие в обществото. "Андроид" на "Гугъл" пък е оперативната програма на голяма част от телефоните в света.

Докато други технологични гитанти като "Ейпъл", "Амазон" и "Майкрософт" доминират в определени сектори, платформите на "Фейсбук" и "Гугъл" са тези, които са фундаментални по отношение на взаимоотношенията между хората, които ги превръщат в глобален „публичен площад“.

Технологичните гиганти предлагат тези услуги, без да изискват заплащане от потребителите. Вместо това индивидите заплащат за услугата с техните лични данни, които постоянно са следени във вуртуалния и реалния свят, например през свързаността на отделните устройства.

„Интернет е основополагащ за хората, за да могат те да се наслаждават на правата си, но въпреки това милиарди хора нямат алтернативен избор за достъп до „публичното пространство“, който да не е регулиран по правила, установени от "Гугъл" и "Фейсбук". Още по-лошо е, че това не е интернет, за който хората се записаха, когато платформите стартираха. "Гугъл" и "Фейсбук" малко по малко сваляха от правата ни за поверителност с времето. Сега сме в капан. Трябва или да се подчиним на това перверзно наблюдение, където нашите данни лесно могат да бъдат превърнати в оръжие за манипулация и влияние, или да се откажем от ползите на дигиталния свят. Това няма как да бъде легитимен избор. Трябва да си върнем публичния площад, за да можем да участваме без да правата ни да бъдат поругавани“, казва още Найдо.

Извличането и анализът на лични данни в такъв безпрецедентен мащаб е несъвместимо, с който и да е елемент от правото за поверителност, включително и със свободата от вмешателство в личните ни животи, правото да контролираме информацията за себе си и правото на място, в което можем свободно да изразяваме идентичностите си.

Експлоататорски алгоритми

Платформите на "Гугъл" и "Фейсбук" се крепят на системи от алгоритми, в които се обработват огромни масиви от данни, за да бъде създаден невероятно детайлен профил за всеки човек и да бъде формирано личното му преживяване в интернет. След това рекламодатели плащат на "Фейсбук" и "Гугъл", за да могат да таргетират потребители с реклами или точно определени съобщения.

Скандалът около "Кейбридж Аналитика" изкара наяве колко лесно информацията на хората може да бъде използвана по непредвидими начини с цел манипулация и влияние.

„Вече видяхме как възможностите на "Гугъл" и "Фейсбук" могат да бъдат използвани като мощно оръжие, когато попаднат в грешните ръце. Те могат да бъдат извратени като се изпозлват за политически цели с потенциално катастрофални резултати за обществото. Също така се създава и възможността за всевъзможни нови експлоатиращи рекламни тактики, като манипулация на уязвими хора, борещи се с болести и зависимости. Тъй като тези реклами са направени само за нас, те остават далеч от очите на публиката“, казва още Найдо.

Нов интернет

Правителствата под света трябва да вземат спешни мерки, за да променят базирания на наблюдения бизнес модел и да ни предпазят от корпоративното потъпкване на човешките права, включително чрез съставяне на закони за защита на данните, както и регулации на технологичните гиганти.

Като първа стъпка правителствата трябва да приемат законодателство, чрез което на компании, включително "Фейсбук" и "Гугъл", да бъде забранено да правят достъпа до услугите си условен, срещу съгласието на индивидите данните им да бъдат обработвани и предоставяни на трети страни. Двете компании трябва да бъдат заставени да спазват човешките права във всички аспекти на дейността си.

„Фейсбук" и "Гугъл" не бива да се разпореждат за начина, по който ние живеем онлайн. Технологията, стояща зад интернет, не е несъвместима с нашите права, но бизнесмоделът, избран от двете компании, е. Сега е моментът да си върнем правото над публичното пространство и то да бъде контролирано от всеки, а не от няколко големи компании в Силициевата долина“, заявява Найдо.

"Фейсбук" и "Гугъл" не са съгласни със заключенията в доклада. Техните отговори са включени в изследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG